ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını yasa dışı yollarla delmekle suçlanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı davada suçunu kabul eden ve tanık olan Rıza Sarraf’ın çapraz sorgusuna devam ediliyor.

Davada ilk defa Fettullah Gülen grubunun ismi geçti. Zarrab bu konuda, “Farklı gruplar bu grup için farklı isimler kullanıyor. Bu yüzden onların siyasi mi, dini mi yoksa bir terör örgütü mü olup olmadığını bilmiyorum” yanıtını verdi.

Zarrab'ın çapraz sorgusuna devam ediliyor.

Reza Zarrab "ABD savcılığıyla işbirliği yaptığım için cezaevinde bana bıçak çektiler" iddiasında bulundu. Zarrab, "İşbirliği yaptığım için cezaevinde bana bıçak çektiler. Beni öldürmek için talimat almıştı çünkü işbirliği yapıyordum" ifadesini kullandı.

"ARALIK 2013'TEKİ SUÇLAMALARDAN ÖDEMELER VE KISMEN RÜŞVETLE KURTULDUM"

23.36 Savcı, Zarrab'ın işbirliği anlaşmasının neden geciktiğini sordu.

Zarrab iki neden sayıyor:

1) "Yasalar ve adalet çerçevesinde iki avukatımın yürüttüğü siyasi girişimler vardı."

2) "Elbette, işbirliği yapma konusundaki zorluklar ortadaydı."

23.33 "Hükümete, hakkında bilgi verdiğiniz tek kişi Hakan Atilla mı?" sorusuna Zarrab'tan yanıt "Hayır."

23.32 Savcı, sorularıyla, Zarrab'ın, kürsüde yalan söylemesi durumunda anlaşmasının çöpe gideceğini ima ediyor. Zarrab, "Bu herhalde hayatımda olabilecek en kötü şey olurdu" diyor. "Neden?" sorusuna  Zarrab, yalan söylerse anlaşmasının bozulacağını ve yeni suçlar ekleneceğini söylüyor.

23.31 Savcı, Zarrab'ın yaptığı işbirliği anlaşmasıyla ilgili sorular sordu.  İşbirliği anlaşması kapsamında Zarrab, tanık koruma programına alınabilecek. Savcı, Zarrab'a, ifade vermesi durumunda cezaevinden çıkacağı yönünde bir vaat verilip verilmediğini soruyor. Zarrab,"Hayır" diyor.

23.05 Zarrab, Aralık 2013'te tutuklanmasıyla ilgili ifade veriyor. Savcının, "Bu suçlamalardan nasıl kurtuldunuz?" sorusuna "Ödemeler yaptım ve bunlar kısmen rüşvet olarak verildi" yanıtını verdi.

23.02 Savcı, görüşmelerden birinde bir "konşimento" sorunundan bahsedildiğine dikkat çekti."Bu konşimento sorunu neydi?" diye sordu. "Büyük gemilerin izlenebilir olmasından kaynaklı bir konşimento meselesiydi. Hakan Atilla gemilerin izlenmesinden endişe duyuyordu" dedi.

23.01 Savcı bu sefer ses kayıtlarının gerçeği yansıtıp yansıtmadığını sordu. Zarrab bu soruya "Evet" yanıtını verdi.  Zarrab: Çağlayan'a verdiğim saat ve piyano rüşvetti.

22.59 Savcının,"Türk yetkililere rüşvet verdiniz mi?" sorusuna "Evet" yanıtını verdi.

Savcı, Zarrab'ın Zafer Çağlayan'a verdiği kol saatini sordu. "Bu rüşvet olarak mı verilmişti?" sorusuna Sarraf'tan "Evet" yanıtı geldi. Savcı, kol saatinin ardından Çağlayan'a verilen piyanonun rüşvet olarak verilip verilmediğini sordu. Zarrab buna da "Evet" yanıtını verdi.

22.35 Sarraf,"Bunlar Zafer Çağlayan'a ödenen paralardı." diyerek elindeki delili gösterdi.

Zarrab'ın iddiasına göre bu tutarlar, Zarrab'ın İran ticaretinden ödenen "komisyonlardandı."

22.32 Zarrab, Atilla'nın durumun farkında olduğunu ancak yine de onlara ayak uydurduğunu iddia etti. Zarrab, "Atilla genel müdürüne haber verdi çünkü biliyordu." dedi.

22.30 Savcının "ABD'li bir banka yaptığınız işin içinde NIOC'un (İran Ulusal Petrol Şirketi) olduğunu bilse ne yapardı?" sorusuna Zarrab,"Parayı, gönderen kişinin olduğu yere geri gönderirdi." diye yanıt verdi. Savcı bu yanıtın ardından "İşlemi gerçekleştirmezdi, değil mi?" ifadelerini kullandı. Zarrab da onu onayladı.

22.29 Savcı, Zarrab'ın herkese rüşvet vermediğine dikkat çekiyor. Rüşvet vermediği iddia edilen bazı isimler: Aydoğan, Ali Fuat ve Hakan Atilla.

22.26 Savcı, Zarrab'a, İran'a yönelik yaptırımların ihlaline ilişkin itirafçılık anlaşmasından bahsediyor.

Çapraz sorgu sona erdi

22.24 Çapraz sorgu sona erdi. Savcı bir kez daha Zarrab'ı doğrudan sorgulayacak.

21.03 Oturuma öğle arası tatili verildi.

21.00 Konu Zarrab'ın ABD'de cezaevindeyken yaptığı görüşmelere geldi. Görüşmelerden en az biri Sarraf ile amcası Ahad arasında.

Avukat Fleming, "Amcanıza bu ülkede serbest kalmak için yapmadığınız bir şeyi itiraf etmeniz gerektiğini söylediniz, değil mi?"sorusuna Zarrab,"Bu kesinlikle doğru değil" yanıtını verdi. Fleming, bir ses kaydı dinletmek istiyor. Kayıt Azeri dilinde.

Zarrab'ın Türkiye'deki yeminli ifadesinden önemli hatırlatma: Süleyman Aslan'ın rüşvet almadığını söylemişti.

20.59 Avukat Fleming, Zarrab 'a Türkiye'deyken verdiği yeminli bir ifadenin metnini verdi. Söz konusu ifadede Zarrab, Süleyman Aslan'ın rüşvet almadığını söylüyordu.

20.56 Mevzu yine "ekonomik cihat" konusuna geldi. Zarrab, "ekonomik cihat"ın ne demek olduğunu bilmediğini, Farsça yazı okuyamadığını ve Ahmedinecad'a hitaben yazılan ve kendisinin imzaladığı mektupta ne yazdığını bilmediğini iddia etti.

Avukat Fleming "Mart 2016'da tutuklandığınız zaman da ekonomik cihadın ne olduğunu anlamamış mıydınız?" diye sordu. Zarrab,"Kesinlikle doğru ama bugün bunun ne olduğunu biliyorum." yanıtını verdi.

"TÜRK SAVCILARI KİMİ ZAMAN YALAN SÖYLEDİM"

20.54 Zarrab, 2013'teki soruşturma sırasında Türk savcılara "kimi zaman" yalan söylediğini belirtti, geçen yıl da tutuklandığı zaman FBI'a yalan söylediğini kabul etti. "Yaptırımları ihlal etmediğimi söyledim, doğru" dedi.

20:46 Konu yine "ekonomik cihat" konusuna geliyor.

20.43 Zarrab, İstanbul'da acil bir yere gitmesi gerektiği zamanlarda emniyet şeridini kullanmak için İstanbul polisine yalan söylemeye ihtiyaç duymadığını söyledi. "Emniyet şeridini kullanmak için yalan söylememe gerek yoktu. Zaten istediğim gibi kullanıyordum" iddiasında bulundu.

20.39 Atilla'nın avukatları Zarrab'a "Eşinize yalan söylediniz, doğru mu?" diye sorunca savcılar itiraz ediyor. Kısa bir tartışma sonrasında savunma makamı, Zarrab'a hayat kadınlarıyla ilgili sorular sormaya başlıyor.

"TÜRK YETKİLİLERİN ÇOĞU GELİRİMİ BİLİYORDU" İDDİASI

20.36 Zarrab, geliri hakkında Türk yetkililere yalan söylediğini iddiasını reddetti. Zarrab, "Türk yetkililerin çoğu benim gelirimin ne olduğunu biliyordu" dedi.

20.30 Zarrab, "Burada sanık aleyhinde ifade vermeye başladığım tarihten itibaren mal varlığıma el kondu"  dedi.

Zarrab, "ekonomik cihat"ın ne demek olduğunu bilmediğini, Farsça yazı okuyamadığını ve Ahmedinecad'a hitaben yazılan ve kendisinin imzaladığı mektupta ne yazdığını bilmediğini söylüyor.

Fleming "Mart 2016'da tutuklandığınız zaman da ekonomik cihadın ne olduğunu anlamamış mıydınız?" diye soruyor.

Zarrab: Kesinlikle doğru ama bugün bunun ne olduğunu biliyorum.

​ Zarrab, İstanbul'da acil bir yere gitmesi gerektiği zamanlarda emniyet şeridini kullanmak için İstanbul polisine yalan söylemeye ihtiyaç duymadığını söylüyor. "Emniyet şeridini kullanmak için yalan söylememe gerek yoktu. Zaten istediğim gibi kullanıyordum" diyor.

20:40 ​ Zarrab, 2013 yılında televizyona çıkıp İran'a yardım için sistem kurduğunu reddettiği konuşmada "Türk kamuoyuna yalan söylediğini" kabul etmiyor. "Bunu Türkiye yasaları çerçevesinde söyledim" diyor.

​20:15 Konu Türkiye siyasetine geliyor. Fleming, Türkiye'deki farklı kesimleri ve siyasi grupları soruyor. Zarrab, "politika analisti olmadığını" söylüyor.

Fleming, "Gülen cemaatini duydunuz mu?" diyor.

Zarrab, "Evet" diyor.

Zarrab: Farklı gruplar onlar için farklı isimler kullanıyor. Bu nedenle, onlar siyasi bir grup mu, dini bir grup mu, yoksa terör örgütü mü bilmiyorum."

Fleming, Zarrab'ı, Gülencilerin bombalı saldırı yapmadığı için terör örgütü olmadığını kabul etmesini sağlamaya çalışıyor.

Zarrab, "O konuda anlaşamayız, çünkü ben onların ne yaptığını bilmiyorum" diyor.

20:00 Bir fotoğraf jüri üyelerine gösterildikten sonra delil dosyasına eklendi. Kamuoyuyla da paylaşılması bekleniyor. Fotoğrafın ortasında Zarrab'ın kuzeni yer alıyor.

19:56 Zarrab'ın daha önce ifadesinde yalanladığı "sınırdaki olay" iddiasına geri dönüyoruz.

Fleming, Zarrab'ın şoförünün yüklü miktarda parayı Rusya'ya kaçıracakken Türkiye sınırında yakalandığını iddia etmiş, Zarrab bunu reddetmişti. Fleming, bu olayda yakalanan ve Zarrab'ın şoförü olan şahsın, nakit para taşırken durdurulan 14 kişiden biri olduğunu söylüyor.

19:50 Yeniden, iddia edilen iki mekanizma arasındaki geçiş konusuna dönüyoruz — yani, sahte altın ticaretinden "gıda" ticaretine geçiş. Geçişin nedenini, İran'a yönelik yaptırımların yağmur gibi gelmesi olarak ifade ediyor.

Zarrab ile Happani arasındaki başka bir görüşmeye geldi. Görüşmede Süleyman Aslan'ın Volgam ("gıda" şirketlerinden biri) ile ilgili söylediklerinden bahsediliyor.

(Kaynak: Sputnik)