Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, İngilizce yayın yapan Kürt Rudaw adlı internet sitesine konuştu ve "İşin başında özerklik istediğimiz doğrudur; ama bugün Türkiye'deki Kürtler, özerkliğin yetersiz olduğunu düşünüyor. Bana kalırsa Kürtler kendi kaderlerini kendileri tayin etmeliler" dedi.

 

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre Leyla Zana’nın demecinde dile getirdiği ifadeler şöyle:

 

“Yeni anayasada Kürtler için bireysel haklar olacağından söz ediyorlar. Biz de onlara, bireyler olmadığımızı, bir millet olduğumuzu söylüyoruz. Biz bir millette olması gereken hakları istiyoruz. Kürt sorunu çözülmedikçe Türkiye’de umut olmaz. Türkiye’deki bazı Kürtler özerklik istiyor. Mesele şu: 20 milyon Kürt’ten kaç tanesi özerklik talebinde bulunuyor? Bu konu da tartışılmalı. Bana kalırsa Kürtler kendi kaderlerini kendileri tayin etmeliler. İşin başında özerklik istediğimiz doğrudur; ama bugün Türkiye’deki Kürtler, özerkliğin yetersiz olduğunu düşünüyor."

 

BM kararlarında mevcut

"Kürtler için referandum yapılsın dedik. Neden referandum? Kürtler bir asırdır Ortadoğu’da bağımsızlıklarını talep ediyorlar; ama İran, Türkiye, Suriye ve Irak devletleri Kürtlerle ilgili hiçbir şey istemedikleri gibi, Kürtler kendi hakimiyetleri altında kalsın diye ellerinden geleni yapıyorlar. Bazen bu ülkeler birbirlerine de karşı çıkıyor. O zaman, bunlar arasında bir anlaşma olmadığını hissediyorsun. Ama konu Kürtler oldu mu, hepsi biraraya geliyor. Suriye, Türkiye ve İran’da Kürtler hâlâ baskı altında yaşıyor ve bölünmüş durumdalar. Neyse ki Irak’taki Kürtlerin bir tür yarı-özerkliği var. Birleşmiş Milletler kararları uyarınca mevcut olan halkların kendi kaderlerini tayin hakkı, aynı zamanda Kürtler için de geçerli."

 

Geleceğimizi belirleyelim

"Kürtler, kendi topraklarında kendi geleceklerini belirleme hakkına sahip olmalı. Özgürlük, özerklik, federalizm ve bağımsızlık da Kürtlerin hakkı. Örneğin Türkiye, Almanya’daki gibi bir federal sistem oluşturabilir. Ankara federal konularda karar alıcı olabilir; Kürtler de kendi bölgesel konularında karar merci olur. Kürtler kendi geleceklerini referandumla tayin etmeli. Referandumun sonucu, Türkiye’deki Kürtler için özerklik de olsa, federalizm de olsa bağımsızlık da olsa biz kabul edeceğiz. Kürtler, dünyanın herhangi başka bir halkı gibi kendi kaderlerini tayin edebilmeli ve dünya da bunu kabul etmek zorunda."

 

Kürtlere soykırım uygulandı

"AKP hükümetinin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kürtleri oyuna getirdiği ortada. TRT 6 kanalı, AKP’nin değil bir önceki hükümetin projesiydi. Eğer Türk hükümeti Kürt sorununu diyalog yoluyla çözmek istiyorsa, o halde Kürtlere karşı uyguladıkları onca zulmün ve soykırımların arkasındaki delilleri de kamuoyuna açmalı.” (Hürriyet)