12 PKK’linin öldürüldüğü operasyonu İstanbul’da protesto ettikten sonra polise saldırdığı gerekçesiyle gözaltına alınanlardan 17’si tutuklandı. Tutuklananlar arasında yer alan Ahmet Ç.’ye savcılık sorgusunda sorulan sorulardan biri dikkat çekti. Ahmet Ç.’ye, Bejan Matur’un bütün kitapçılarda satılan 'Dağın Ardına Bakmak’ isimli kitabı için 'Nereden aldınız ve neden evinizde bulunduruyorsunuz?’ diye soruldu.

Aralarında üniversite öğrencilerinin de bulunduğu 46 şüpheli dün Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne getirilerek sorgulandı. Şüphelilerden 22’si savcılık sorgusunun ardından tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi. Nöbetçi mahkemeye çıkarılan şüphelilerden 17’si tutuklandı.

DİKKAT ÇEKEN SORU

"Terör örgütü üyeliği" gerekçesiyle tutuklanan şüphelilerden Ahmet Ç.’ye sorulan sorulardan biri dikkat çekti. Ahmet Ç.’ye gazeteci yazar Bejan Matur’un kitabı soruldu. PKK’yi anlatan ve geçtiğimiz aylarda piyasa çıkan ‘Dağın Ardına Bakmak’ isimli kitap sorgu konusu oldu.

Ahmet Ç.’nin evinde yapılan aramalarda Bejan Batur’a ait kitabın bulunduğu arama tutanaklarında yer aldı. Kitap ile ilgili savcılıkça yapılan değerlendirmede, "Timaş Yayınları tarafından çıkartılan bahse konu kitapla ilgili herhangi bir toplatma kararı bulunmadığı ancak kitabın ön yüzünde ve kitap içinde PKK terör örgütünün K. Irak’ta bulunan kamplarında silahlı olarak faaliyet gösteren örgüt mensuplarının sözde askeri kıyafetlerle ve bölücü başı Abdullah Öcalan’ın resimleri önünde açık alanda silahlı olarak nöbet tutarken çekilmiş oldukları birçok resmin bulunduğu görülmüş, kitabın PKK propagandası yaptığı tespit edilmiştir" denildi.

"KİTABI NEREDEN ALDINIZ"

Bu değerlendirmenin ardından şüpheli Ahmet Ç’ye, ‘Terör örgütünün propagandasının yapıldığı ‘Dağın Ardına Bakmak’ isimli kitabı nereden aldınız ve ne amaçla ikametinizde bulunduruyorsunuz?’ diye sorulduğu belirtildi.

KİTABI LEGAL BİR YAYINEVİNDEN ALDIM

Bu soru üzerine Ahmet Ç’nin "Dağın Ardına Bakmak isimli kitabı legal bir yayınevinden aldım. Aldığım korsan değildir. Toplatma kararı yoktur. Kitabı medyadan duydum. Kitabın yazarı Bejan Matur Zaman gazetesi yazarıdır. Bu kitabı okudum ve kitapta PKK’dan kopmuş insanların anlatıldığını gördüm" dediği öğrenildi.

Polisin PKK yanlısı diye kriminalize ettiği kitap ve yazarı Bejan Matur, PKK’ye yakın kaynaklarda ağır eleştirilere tabi tutulmuştu.

DEMOKRAT HABER