13 Mayıs 2012 Pazar günü, Toplumsal Olayları Araştırma ve Yüzleşme Derneği (Yüzleşme Derneği) tarafından düzenlenen “Sivil Alevi Çalıştayı” toplantısında, çeşitli yönleriyle Alevi sorunu tartışıldı.

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Yüzleşme Derneği Başkanı araştırmacı-yazar Cafer Solgun, Alevi meselesinin Türkiye’nin demokratikleşmesinin, normalleşmesinin temel alanlarından biri olduğuna dikkat çekerek, hükümetin önceki yasama döneminde başlattığı Alevi açılımıyla toplumda umut yarattığını, ancak gelinen aşamada bir hayal kırıklığına yol açıldığını söyledi. Konunun yeni anayasa çalışmaları bağlamında ele alınması gereğine vurgu yapan Solgun, çalıştayın sonuçlarının kısa sürede bir rapor olarak düzenlenerek geniş katılımlı bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklanacağını belirtti.

 

Cafer Solgun’un konuşmasının ardından, Alevi Çalıştayları Nihai Raporu’nun değerlendirilmesi ile ilgili Liberal Düşünce Topluluğu Alevi Araştırmaları Merkezi Direktörü Şenol Kaluç Zorunlu din dersleri ve din eğitimi konusuyla ilgili Doç. Bilal Sambur, Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili Doç. Bekir Berat Özipek ve cemevlerine yasal statü tanınmasıyla ilgili Hayri İnce tebliğlerini sundular. Çalıştaya katılan akademisyen, yazar ve sivil toplum aktivistlerinin görüş ve değerlendirmeleriyle yeni boyutlar getirdikleri sunumların ardından çözüm yollarına ilişkin neler yapılması konusunda görüş ve öneriler sunuldu.

 

 “Alevi açılımına ne oldu?” başlığıyla hazırlanacak olan raporun hazırlanması için Cafer Solgun, Bekir Berat Özipek, Hayri İnce ve Neslihan Akbulut Arıkan görev üstlenirken, diğer katılımcılar da raporun hazırlanmasına katkıda bulunacaklarını belirtti.

 

Saat 10.00-18.00 saatleri arasında gerçekleştirilen toplantıya Yüzleşme Derneği üyelerinin yanı sıra Cafer Solgun, Bejan Matur, Bilal Sambur, Bekir Berat Özipek, Bülent Bilmez, Emine Uçak Erdoğan, Erkan Şen, Fehim Işık, Gülçin Avşar, Hasan Kayım, Hayri İnce, Hüseyin Özcan, Mehmet Ali Güveli, Mithat Olcay, Neslihan Demir, Nihat Sarı, Şenol Kaluç, Uğur Yıldız, Ümit Kardaş ve Ziya Halis katıldı.

 

Raporun Haziran ayının ilk haftası içinde kamuoyuna açıklanacağı belirtildi.