Kurtarma çalışmalarına katılan timin lideri Melih Güvendik , işçilerin boğularak öldüğünü söyledi. “Yüzlerce işçinin naaşı kapının önüne yığıldığı için kapılar açılmıyordu” diyen Güvendik, özel aletlerle kapıları açtıklarını anlattı.

Soma ’da meydana gelen maden faciasının ardından ailelerin acılı bekleyişi sürerken, olayla ilgili detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Olaydan yaralı kurtulan işçiler ile arama-kurtarma çalışmalarına katılan uzmanların anlattıkları yürek dağladı. Olay olur olmaz bölgeye giderek kurtarma çalışmalara katılan Asya Arama Kurtarma Takımı’nın lideri Melih Güvendik, 4’er kişilik iki ayrı timle aralıksız çalıştıklarını söyledi.

Milliyet'te yer alan habere göre işçilerin 2 kilometre aşağıda olduğu maden ocağında yaklaşık 1 kilometre kadar ilerleyebildikledini belirten Güvendik şunları anlattı:

Oksijen maskesiz girilebilecek bölgeye kadar girdik. Daha sonra karbonmonoksit gazı nedeniyle güvenli bölgede kaldık. Gaz tahliyesi sağlandıktan sonra tahliyelere devam ettik. Bir galerinin kapıları açılmıyordu. Yüzlerce işçinin naaşı kapının önüne yığıldığı için kapılar açılmıyordu. İşçiler üst üste yığılmışlardı. Birikme olunca kapılar açılmıyordu. Özel aletlerle bu kapılar açıldı.

İşçilerin boğulduğunu söyleyen Melih Güvendik, “Boğulunca orada kalakalmışlar. Yanma yoktu. Gerçi kapıyı açsalar da orada karbonmonoksit gazı var. Orası da tehlikeli” dedi. Daha sonra cesetleri tahliye ettiklerini vurgulayan Güvendik, “Sabah da İzmir afad’dan arkadaşlar canlı işçilere ulaştı. 6 tane işçi canlı olarak tahliye edildi. Arama kurtarma yapan arkadaşlar canlı işçileri görünce kendi oksijen maskelerini onlara vermişler ve kurtarmışlar. Bir yaralı bir kurtarma ekibi kullana kullana tahliye yapmışlar.