YURTDIŞINDA ikamet eden çok sayıda T.C. vatandaşı, zorunlu genel sağlık sigortası uygulaması nedeniyle Adres Kayıt Sistemi'nde (AKS) Türkiye olarak gözüken kayıtlı adreslerini güncellemedi. 1 Ocak'ta Genel Sağlık Sigortası'nın yürürlüğe girmesiyle yurtdışında yaşayan T.C. vatandaşları, her ay prim ödeme zorunluluğuyla karşı karşıya kaldı. Bağlı bulundukları ülkelerdeki Türk temsilciliklerinin kapısını çalan gurbetçiler, aylık yaklaşık 110 TL'lik primden kurtulmanın yolunu aramaya başladı.

 

Yurtdışında yaşayan ancak resen genel sağlık sigortası kapsamına alınmayanlar, AKS'de Türkiye olan kayıt bilgilerini bizzat kendileri ya da aynı konutu paylaşan ailenin ergin fertlerinden birisinin şahsen veya posta yoluyla dış temsilciliklere müracaat edecek. Dış temsilciliklerin bulunmadığı ülkelerde ise bildirimler postayla nüfus kaydının bulunduğu nüfus müdürlüğüne başvuracak. Böylece yurtdışı adresleri güncellenecek.

 

MÜDÜRLÜK BELİRLEYECEK

Prim şokuyla karşı karşıya olan vatandaşlar ise, 1 Ocak 2012 ile güncelleme yaptıkları tarih aralığında yurtdışında çalışma, eğitim vb. yerleşik olduklarını belgeleyecek. Bir dilekçeyle bağlı bulunduğu il sosyal güvenlik merkezine ibraz edecek. Böylece, sağlık sigortasının tescil iptali gerçekleşecek. Yurtdışı adres bilgilerinin güncellemesiyle ilgili süresinde yapılmayan ya da gerçeğe aykırı beyanlarda uygulanacak idari para cezalarına Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü karar verecek. (Volkan Yanardağ /Akşam)