Hürriyet’ten Rıfat Başaran’ın haberine göre yurtdışındaki seçimlerin ilk sekiz gününde 576 bin 216 kişi oy kullanırken ilk yedi günde 57 ihlal girişimi tespit edildi.

Yurtdışı seçmenlerle ilgili çalışmalar yürüten CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, ihlallerle ilgili itirazların yedisinin sonuçlandığını beşi hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Bingöl, referandum seçimlerinde katılımın ‘oldukça’ yüksek olacağını tahmin ettiklerini belirtti: “Oransal olarak yüzde 19,4 oy verme işlemi yapıldı. Referandumda oy verme oranının, 2010 referandumu ve 1 Kasım seçimlerinin çok üzerinde olacağını, yüzde 65’e yaklaşacağını söyleyebiliriz.”

Yurtdışındaki seçimlerde 57 ihlal girişimi tespit edildiğini belirten Bingöl, bunları şöyle sıraladı: “Tutanakları incelediğimizde mükerrer oy kullanma, yurt dışı seçmen listesinde olmamasına rağmen oy kullanma veya kullanmaya teşebbüs, açık oy verme, cep telefonu ile kullandığı oyu kayıt altına alma gibi bir dizi seçim kurallarına aykırı girişim olduğunu görüyoruz. İlk yedi günde bu kadar tutanağın tutulmuş olması, usulsüzlük ve seçim yasası ihlallerinin artarak devam edeceğini de gösteriyor.”