Yunanistan Eğitim Emekçileri Sendikaları'nın Suruç’ta Rojavalı göçmenlerin kaldığı kampa yönelik yaptıkları yardım Ayvalık’ta engellendi. Yardım kampanyası çerçevesinde haftalarca toplanan yardımlar talep edilen tüm resmi işlemler yapılmasına rağmen Ayvalık Limanı’nda 15 gün boyunca bekletildi.

Evrensel'den Seyit Aldoğan'ın haberine göre; açıklama yapan Yunanistanlı eğitimciler, “Öngörülen ve istenen tüm yasal prosedürler yerine getirilmesine rağmen Rojavalı göçmenlerin kaldığı kampa ulaştırılmak üzere eğitim emekçileri olarak haftalarca topladığımız insani yardım malzemeleri Ayvalık Limanında 15 gün boyunca bekletildi” dediler.

Yunan eğitimciler, Suruç’ta, içlerinde çok sayıda çocuğun da bulunduğu kamplarda yaşayan göçmenlerin zor şartlar altında yaşadığı ve başta giyecek ve yiyecek ihtiyaçları olduğu bilindiği halde Türkiyeli yetkililerin hiçbir dayanağı olmayan sorunlarla yardıma engel olmasını protesto ettiklerini dile getirdiler.

HER SEFERİNDE YENİ BELGE İSTENDİ

Açıklamaya göre yaşananlar şöyle gelişti:

“Daha ilk günden bürokrasinin kurbanı olduk ve her işlemin sonunda yeni bir belge isteğiyle karşı karşıya kaldık. Her ayrıntıyı göz önünde bulundurarak ve buna uygun önlemler alarak yardım kamyonuyla beraber Ayvalık’a geldik. Olmadık sorunlar çıkarıldı karşımıza. Yetkililerle başlayan görüşme bir yetkilinin bizi bir başka yetkiliye havale etmesi biçiminde devam edip durdu. İstenen belgeleri hazırlayıp verdikçe yeni belgeler istendi. İSO’dan Türkiye’nin, Yunanistan Konsolosluğuna kadar gerekli kurumlardan, toplanan insani yardımların Suruç Belediyesine teslimini onaylayan bir belge isteniyordu. Tüm bu çabalarımızdan hiç bir sonuç alamadık ve malzemeler 15 gün boyunca ciddi bir gerekçe gösterilmeden bekletildi”

‘NEDEN YARDIM EDİYORSUNUZ’ DİYE SORDULAR

“Dolayısıyla anlaşma yaptığımız taşıma şirketine 15 gün boyunca ücret vermek zorunda kaldık. Bizden yardım malzemelerinin Suruç’a ulaştırılması için neden bu kadar ısrar ettiğimize dair açıklamalar istendi. Yapılan yardımların ve alınan tüm kararların sendikalarımızca kolektif olarak alındığını ve buna uygun hareket ettiğimizi anlatmak zorunda kaldık. Bizden yardımların AFAD veya Kızılay’a teslim etmemiz istendi ve yardımların onlar aracılığıyla gerekli görülen yerlere dağıtılacağı söylendi. 15 günlük çaba ve zorlamalarımızla yardım kamyonu nihayet dün (çarşamba) yola çıkabildi. Direniş ve başkaldırı ile donanan bir halkın mücadelesi ile dayanışma içinde olduğumuzu ve olmaya devam edeceğimizi tüm kamuoyuna açıklıyoruz.”

Yunanistan Eğitimciler Sendikası üyesi öğretmenler Şubat sonunda Suruç’taki kampı ziyarete de gelmişlerdi.