Yunanistan'da hükümet adayı Dimas, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2'inci turunda da başarısız oldu. İktidara gelmesi gündemde olan SYRİZA lideri Çipras, "Artık bizi korkutacakları hiçbir şey yok" dedi.

Yunanistan'da gittikçe güç kaybeden hükümetin, cumhurbaşkanlığı seçimlerini 3 ay erkene alması da etkili olmadı. Hükümet, seçimlerde çoğunluk sağlayamadı. SYRZA'nin yükselişi ise sürüyor.

Parlamento içerisinde yapılan seçimde yine cumhurbaşkanı seçilmedi. Hükümet adayı ve Avrupa Birliği eski Komiseri Stavros Dimas, 300 milletvekilinden 168'inin oyunu alabildi.

Daha önce rüşvet ile gündeme gelen Başbakan Antonis Samaras yine muhalefeti tehdit etti. Samaras aynı partiden olduğu Dimas'ın kaybetmesi durumunda, "ulusal bir tehlike" olacağı uyarısında bulundu.

Samaras, "Üçüncü oylamada 'çekimser' oy olmayacak. Ulusal tehlikeden ve maceradan kaçınmalıyız. Kullanacağımız oyumuzla ülkemizin geleceği ve istikrarı için sorumlu hareket etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Önceki gün milletvekillerine rüşvet teklifinde bulunan Samaras, Dimas'ı desteklemeleri karşılığında Avrupa yanlısı partilere hükümette yer vermeyi ve seçimlerin 2015 sonunda düzenleneceği sözünü vermişti. Bağımsız Yunanlar (ANEL) üyesi Pavlos Haykalis ise, Dimas'ı desteklemesi karşılığında kendisine rüşvet teklif edildiğini belirtmişti.

SYRİZA'NIN YÜKSELİŞİ SÜRÜYOR

Öte yandan ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) yükselmeye devam ediyor. Önceki seçimlerde, Avrupa Birliği'nin tehditleri nedeniyle iktidarı küçük bir farkla kaçıran SYRİZA'nın oy oranı önceki seçimlere göre arttı.

Hükümetin yine tehdit ve korkutma siyaseti yürüttüğünü belirten SYRIZA lideri Aleksis Çipras, ne meclisin ne de halkın Samaras'a "açık çek" vermeyeceğini ifade etti. Yeni yılda ülkenin yeni bir sayfa açacağını kaydeden Çipras, demokrasi ve halkın güçlü desteğiyle başarı sağlanacağını söyledi.

Avrupa Birliği müdahalelerine atıfta bulunan Çipras, "Yunan halkı artık umudun geri döndüğü konusunda emin olmalıdır. Yeni yıla dış güçler tarafından empoze edilen politikalardan kurtularak özgür bir şekilde gireceğiz. Artık bizi korkutacakları hiç bir şey yok" şeklinde konuştu.

Yunanistan'da hükümet Yeni Demokrasi (ND) ve Panhelenik Sosyalist Partisi (PASOK) partilerinin koalisyonundan oluşuyor. SYRİZA'nın öncülüğünü yaptığı muhalefet partileri ise seçimleri boykot etti. 300 sandalyelik parlamentoda, ND'nin 127, PASOK'un 28, SYRIZA'nın 71, diğer parti ve bağımsızların 74 sandalyesi bulunuyor. Cumhurbaşkanı seçilebilmek için 5 günlük aralıklarla yapılan oylamaların üçüncü turunda 180 oy alınması gerekiyor. Seçimin üçüncü ve son turu 29 Aralık'ta yapılıyor. 3 tur sonrasında cumhurbaşkanı seçilememesi durumunda parlamento feshedilip, erken genel seçim kararı alınıyor.

(ETHA)