Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın Yunanistan’a yaptığı resmi ziyaret sırasında, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ve Başbakan Aleksis Tsipras’ın yaptıkları açıklamada Ermeni Soykırımı ile Pontus ve Küçük Asya Rumlarına yönelik olarak uygulanan soykırıma değinmelerine ilişkin Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya Atina ve Yerevan’dan cevap geldi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ı Atina’da ağırlayan Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos, “Biz Rumlar ve Ermeniler, Ermeni Soykırımı ve Pontus Rum Soykırımı’nı hatırlattığımızda, bunu Türkiye’ye yönelik intikam hisleri nedeniyle değil; gelecekte insanlığa karşı benzer suçların işlenmesini önlemek için yapıyoruz” demişti.

Başbakan Tsipras ise, “Halklarımızın tarihi paraleldir. Maruz kaldıkları zorluk ve kovuşturmalar tarihi, Ermeniler ve Pontus Rumlarına yapılan soykırımların iz bıraktığı bir tarihtir” demişti.  

Türkiye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç, Yunanistan Cumhurbaşkanı ve Başbakanı’nın açıklamalarına ilişkin olarak dün yaptığı yazılı açıklamada, “Söz konusu açıklamalar Yunanistan ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin ve dayanışmanın Türk kimliğine yönelik ortak bir husumet ve karalama üzerine inşa edildiğini gösteren hastalıklı bir anlayışın ürünüdür” ifadelerine yer vermişti.

BAKANLIK SÖZCÜLERİNDEN YÜZLEŞME İÇİN ORTAK ÇAĞRI

Tanju Bilgiç’in açıklamasına Yunanistan ve Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan cevap geldi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Konstantinos Kutras, Türkiye’nin takıntılarını bırakıp geçmişiyle barışması gerektiğini söyledi.

Atina’da yayımlanan Azat Or gazetesinin haberine göre Kutras şunları kaydetti: “Görünen o ki Türkiye, tarihin kendi savunduklarına mutabık kalmaması durumunda bunun tarih için kötü olduğuna inanıyor. Ancak içinde bulunduğumuz anlar ucuz ve ikiyüzlü söylemler için çok kritik. Türkiye takıntılarını bırakmalı ve tarihi geçmişiyle barışmalıdır. Bu zor görevde Yunanistan yanında olacaktır.”

Ermenistan’ın başkenti Yerevan merkezli Armenpress Ajansı’nın haberine göre, Tanju Bilgiç’in açıklamasına ilişkin olarak yöneltilen soruya Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tigran Balayan’dan da bugün akşam saatlerinde cevap geldi. Karşılıklı dayanışmayla Ermeni ve Yunan halklarının asırlara uzanan dostluğu bulunduğuna dikkat çeken Balayan, “İnkârcılığı devlet politikası eksenine dönüştürmek, Türkiye’yi tarihiyle yüzleşme sorumluluğundan kurtarmıyor” dedi. (Demokrat Haber)