Suriye’nin İdlib vilayetinde bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) birliklerine Suriye hükümetine bağlı güçlerin 27 Şubat’ta düzenlenen saldırının ardından AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in “Mülteci politikamız aynıdır ama ortada bir durum var, artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz” açıklamasının ardından yüzlerce mülteci, Avrupa’ya gitmek için Edirne’ye doğru yola çıkmıştı.

Bulgaristan ve Yunanistan sınırındaki kentte 28 Şubat gece saatlerinde başlayan mülteci hareketliği artarak devam ediyor.

Sınırı tüm geçişlere kapatan Yunanistan ise belli aralıklarla mültecilere biber gazıyla müdahale ediyor.

’66 MÜLTECİ GÖZALTINA ALINDI’

Sayıları binlere ulaşan mültecilerin bekleyişleri devam ederken Yunanistan’da Başbakanı Kiryakos Miçotakis başkanlığında olağanüstü bir toplantı düzenlendi.

Toplantıya Yunanistan Genelkurmay Başkanı, Dışişleri, Savunma, İçişleri Bakanları ve üst düzey sahil güvenlik yetkilileri katıldı.

Toplantının ardından açıklama yapan Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelyos Petsas, sınırı geçen 66 mültecinin gözaltına alındığını duyurdu.

“Bu kişilerin Suriye ve İdlib ile ilgileri olmadığı anlaşılmıştır. Bu gibi geçişlerin önlenmesi kara ve deniz sınırlarımızdaki güvenlik önlemlerini üst düzeye çıkardık. Ege Denizi’nde 52 sahil koruma botu devriye geziyor.”

‘SORUMLU ERDOĞAN OLACAKTIR’

Türkiye hükümetinin sınır kapılarını açması ve mültecilerin durumu Yunanistan basının en önemli gündem maddelerinden biri.

Radyo ve Televizyon kanallarında yapılan kimi yorumlarda “Deniz geçişlerinde olası bir boğulma olursa ya da sınır çatışmalarında kan dökülürse bunun tek sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan olacak” görüşlerine yer verildi.