Türkiye ve Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’deki doğal gaz arama çalışmaları üzerine başlayan gerilim Meis Adası üzerinden tırmanmaya devam ediyor.

Yunanistan, Kaş açıklarında bulunan Meis adası etrafında Yunanistan ağır silahların bulunduğu Zodyak’larla devriye atarken; AKP Sözcüsü Ömer Çelik devriyeye ‘9 Eylül’ göndermesi yaparak tepki gösterdi.

Yunanistan, Türkiye'ye en yakın kara parçası olan Meis Adası'ndaki askeri hareketliliği artırdı.

Antalya'nın Kaş ilçesine 2,1 kilometre uzaklıktaki Meis Adası'nda konuşlanan Yunan askerleri, ağır silahların bulunduğu Zodyak botlarla her gün devriye geziyor.

Adada, komandoları taşıyan askeri kamyonlar görülürken, mevzilerde de bakım çalışması yapıldığı gözlendi.

ASKERİ ARAÇLAR GEZİYOR

Meis Adası'nın Kaş'a bakan yamacında yer alan yerleşim yerlerinin arasında ise komandoları taşıyan askeri kamyonlar görüldü.

Diğer yandan Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait fırkateynin Kaş'a bağlı Limanağzı Koyu'ndaki bekleyişi de sürüyor.

Dün Meis Adası önünden geçerek Kalkan açıklarına giden firkateyn, gece tekrar Kaş'taki koya dönüş yaptı.

Fransız haber ajansı AFP, 28 Ağustos'ta servis ettiği fotoğraflarda Yunan askerlerinin, içinde turistlerin de bulunduğu bir feribotla Meis Adası'na indiğini duyurmuştu.

AKP SÖZCÜSÜ ÇELİK: 9 EYLÜL RUHU DEĞİŞMEZ

Yunanistan’ın adadaki askeri hareketliliğini provokasyon olarak niteleyen AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise Twitter’dan açıklamalarda bulundu. 9 Eylül’e ilişkin hatırlatma yapan Çelik, şunları kaydetti:

“Güzel İzmir’imizin düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümü kutlu olsun. İstiklal mücadelemizin Gazi Başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk ve İstiklal Savaşı’mızın kahramanlarını saygı ve rahmetle anıyoruz. Doğu Akdeniz'de hak ve menfaatlerimize göz dikenler ya da Meis Adası’ndan provokasyon yapanlar bugün İzmir’deki irade ve kararlılığı iyi görsünler. Şartlar ve imkanlar değişir ama 9 Eylül ruhu değişmez. İyi komşuluk ilişkileri isteyenler için sarsılmaz bir dostuz. Aksini düşünenlerin yapacağı her hesap yanlış hesap olacaktır.”