Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Büyükelçi Muhammed Yunus Menfi’ye ülkeyi terk etmesi için 72 saat süre tanındığı bilgisi yer aldı. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım’da deniz sınırlarını belirlemek üzere imzalanan mutabakatın ‘uluslararası hukuku ihlal’ ettiğini söylemişti.

Dendias, mutabakatın ayrıntılarını açıklaması için Libya’nın Atina Büyükelçisi Muhammed Yunus Menfi’ye süre tanımış, mutabakatın ayrıntıları açıklanmazsa sınır dışı edileceğini açıklamıştı. Yunanistan, Türkiye ile Libya arasında imzalanan anlaşmaya ‘Girit’in varlığını gözardı ettiğini’ ileri sürerek karşı çıkmıştı.

Dendias, büyükelçinin sınır dışı edilmesinin ‘iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri kesintiye uğratmayacağını’ ifade etti.

ÇAVUŞOĞLU KINADI 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İtalya’nın başkenti Roma’ya yaptığı ziyaret sırasında gazeteciler yaptığı açıklamada “Bizim imzaladığımız bir mutabakat sebebiyle bir büyükelçiyi ‘kovmak’ olgun bir davranış değil” dedi.

Libya-Yunanistan gerginliğini değerlendiren Çavuşoğlu “Bir ülkeyi tehdit etmek doğru mu? Libya böyle bir duruma boyun eğmez” ifadelerini kullandı.

ANLAŞMA NE ANLAMA GELİYOR?

Türkiye, bu anlaşma sayesinde Yunanistan’la Kıbrıs ve Mısır arasında bir kalkan oluşturduğunu ve münhasır ekonomik bölgesinin batı sınırını oluşturduğunu kaydediyor. Atina ve Kahire, mutabakatın uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtirken; Güney Kıbrıs, Lahey’de bulunan Uluslararası Adalet Divanı’na başvurmaya hazırlanıyor. Doğu Akdeniz bölgesi, bölgede zengin doğalgaz rezervlerinin keşfedilmesiyle beraber özellikle 2010 senesinden itibaren giderek daha da artan şekilde gündeme geliyor.

Mısır, Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs’ın bir tarafta Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ın diğer tarafta olduğu gerilim, son dönemde AB, ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin de devreye girmesiyle uluslararası plana taşındı. Siyasi, ekonomik ve hatta askeri boyutuyla dikkat çeken Doğu Akdeniz geriliminde, Türkiye ile Libya’nın 27 Kasım’da attığı adım mevcut dengeleri değiştirebilme özelliği nedeniyle tartışılıyor.