Hakkari Valiliği'nin Yüksekova’da 13 Mart’ta ilan ettiği ve 78 gün sonra kısmi olarak kaldırdığı sokağa çıkma yasağının bilançosu ortaya çıkıyor.

Zeki Dara’nın Yüksekova Haber’den aktardığına göre, can kayıpları dışında kentin içindeki yıkımda ortaya çıktı.

Dış cepheleri ve çatılarında ağır silahlar kullanılarak yakılıp yıkılan evlerin içi ya ateşe verilmiş ya da iç bölmeleri patlayıcı kullanılarak paramparça edilmiş.

Akla gelebilecek her türlü ev eşyasının yakıldığı evlerde maddi hasarın yanı sıra büyük bir manevi tahribat da yaşanmış. İnsanların en çok içerlendikleri nokta ise adete kara tahta gibi kullanılan duvarlarına yazılan ırkçı ve hakaret içerikli yazılmalar.


Cumhuriyet, Orman, Kışla ve Mezarlık mahallerinin tamamı ile Güngör, Dize ve Yeşildere mahallelerinin bir kısmında büyük bir yıkım yaşandığı ilçede yaklaşık 8 bin 500 ev hasar görmüş.

9 okul ile 11 caminin büyük oranda hasar gördüğü ilçede hasarlı cami ve okullar kullanılamayacak durumda.


Resmi olmayan verilere göre 6 bini ağır 8 bin 500 evin mahallere göre dağılımı şu şekilde:

Cumhuriyet Mahallesi: Yaklaşık 5 bin hanenin bulunduğu ve 20 bin kişinin yaşadığı mahallede 4 bini ağır 4 bin 500 ev hasarlı. Mahallede bulunan 3 okul ile 4 cami de hasar görmüş. 3 cami ile 1 okul yıkılacak.

Güngör Mahallesi: 5 bin hanesi olan ve 20 bin kişinin yaşadığı tahmin edilen mahallede bini ağır 2 bin ev hasar görmüş. Mahalledeki 3 okul ile 6 cami kullanılamayacak duruma getirilmiş.

Eski Kışla – Orman Mahallesi: Bin 250 hanenin bulunduğu her iki mahallede çoğunluğu ağır 800 ev hasarlı. Mahalledeki okul kullanılamaz durumda mahalle camisi hasarlı.

Mezarlık Mahallesi: 2 bin 500 kişinin yaşadığı ve 950 hanenin bulunduğu mahallede 100’ü ağır 150 ev hasar görmüş. Mahallenin camisi ve okulu kullanılamaz durumda.


Yeşildere Mahallesi: Bin hanenin bulunduğu ve yaklaşık 7 bin kişinin yaşadığı Yeşildere’de 150’si ağır 200 hane hasarlı. Mahallede bulunan bir okul ise kullanılamaz durumda.

Esentepe Mahallesi: 800 hanesi olan ve 5 bin kişinin yaşadığı mahallede 4’ü ağır 350 hane hasar görmüş.

Esenyurt Mahallesi: Bin 100 kişinin yaşadığını mahalledeki ev sayısı 650. Mahallede 7’si ağır 300 ev hasar görmüş.

İpek Mahallesi: 500 hanesi olan ve 5 bin kişinin yaşadığı mahallede 5 ev hafif hasarlı. Yeni Mahalle: 30 bin kişinin yaşadığı mahallede 50 ev afif şekilde hasar almış.

Dize Mahallesi: Onlarca evin ağır hasar gördüğü mahallede birçok iş yeri de hasar gördü.