Sokağa çıkma yasağı ve çatışmaların 39 gündür sürdüğü Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’nde yaşananları, Yüksekova Haber Sitesi Yayın Yönetmeni Erkan Çapraz anlattı.

BÜROLARINA GİDEMİYORLAR

Bianet’e konuşan Çapraz, sokağa çıkma yasağı başladığında ilk operasyonların merkezde olduğunu belirterek, “Büromuza yasak nedeniyle 39 gündür gidemiyoruz. Ne halde bilmiyoruz,” dedi.

İlçede yayın yapan yuksekovahaber.com’a 28 Ocak 2016 günü erişim engel kararı gelmişti.

HABERLERİ NASIL EDİNİYORLAR?

Çapraz, bölgeyle ilgili haberlere nasıl ulaştıklarına dair soruya, “Yüksek binalara çıkıp görüntü alıyoruz. Ama Kuruköy uzak, yayınladığımız fotoğraf Çevreli mezrasından bir arkadaş çekip yolladı,” yanıtını verdi.

İLÇEDEKİ KÜLTÜR MERKEZİ 'TOPLAMA MERKEZİ' HALİNE GETİRİLDİ

Zırhlı araçlardan duyuru yapılmasının ardından sivil halkın bölgeyi boşalttığını kaydeden Çapraz, süreci şöyle anlattı:

“İnsanlar oturduğu mahalleye operasyon yapılacağı duyurusunun ardından 155’i arıyor. Polis ellerinde beyaz bayrakla nereye kadar geleceklerini bildiriyor. Daha sonra o noktalardan zırhlı araçlarla alınıyorlar. İlçenin Kültür Merkezi’ni toplama merkezi haline getirdiler orada GBT taramaları yapılıyor. Daha sonra başka mahallelere ve köylere tahliyeleri yapılıyor.”

İKİ MAHALLEDE SİVİLLER VAR

İlçede altı mahallede operasyonlar sürerken, en yoğun duman Kuruköy ve Güngör Mahallesi tarafından yükseliyor, diğer yoğunluk ise Esentepe’de.

Operasyonların giderek genişlediği ve köylere yönelebileceğinin konuşulduğunu söyleyen Çapraz ise, “Yenimahalle ve Esenyurt mahallerinde siviller yaşıyor hala” dedi.

Kendi evi de Yenimahalle’de olan Çapraz, mahallesine yönelik operasyon yapılacağı anonsunu duyarsa ne yapacağına yönelik soru üzerine, “Tahliye edileceğiz” yanıtını verdi.