Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde zırhlı araçtan açılan ateş sonucu katledilen 4 yurttaş son yolculuklarına uğurlandı.

Yüksekoava'da zırhlı araçtan açılan ateş sonucu katledilen 4 yurttaşın cenazesi binlerin katılımıyla defnedildi. İlçe Devlet Hastanesi'ndeki otopsi işlemlerinin ardından aileler tarafından alınan Aydın Tümen, Serhat Buldan ve Nejdet İşyözü'nün cenazesi Esentepe Mahallesi'nde bulunan "Bajêrgeh Şehitliği"inde, Rahmi Sefalı'nın cenazesi ise kentin yaklaşık 25 kilometre uzaklığında bulunan Şahê köyünde toprağa verildi. Sabahın erken saatlerinde hastane morgu önüne akın eden katledilenlerin yakınları, uzun bir süre ağıt yaktıktan sonra cenazeleri defnedilmek üzere yola çıkardı. 

YÜZLERCE KİŞİ UĞURLADI 

Yüzlerce araçtan oluşan konvoy ile "Bajêrgeh Şehitliği"ne getirilen Tümen, Buldan ve İşyözü'nün cenazelerinin bulunduğu tabutlar mezarlık girişinde omuzlara alınarak taşındı. Cenaze törenine çevre köylerden binlerce yurttaşın yanı sıra Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, HDP Şırnak milletvekilleri Selma Irmak, Nihat Akdoğan ve Abdullah Zeydan, HDP Van Milletvekili Adem Geverî, HDP ve DBP'li yöneticilerin yanı sıra Barış Anneleri Meclisi üyeleri katıldı. Tören esnasında birçok sokak başı zırhlı araçlar ile kapatıldı. 

AKP'DEN HESAP SORULACAK 

Katledilen 3 yurttaşın cenaze töreninde konuşan HDP'li Irmak, katledilenlerin düğünlerinin yerine mezarlıklarına geldiklerini dile getirdi. 4 masum insanın karanlık güçler tarafından katledildiğini aktaran Irmak, "O tetiği çekenlerin ve olayın sorumlusu olan AKP hükümetinden hesabı sorulacaktır. Bölgedeki bütün katiller AKP'den cesaret alıyor" diye konuştu. 

'ZULME KARŞI GEVER HALKI BOYUN EĞMEDİ'

Daha sonra konuşan HDP'li vekil Pervin Buldan ise, yaşanan durumdan kaynaklı öfkelerinin büyük olduğunu belirtti. Buldan, "Onlar Allah'ın karşısında sorulan sorulara cevap verirken bir de şunu söylesinler: 'Biz bazen tek tek bazen de toplu geliyoruz ama çok erken çocuk yaşta geliyoruz.' Kürdistan'daki katliamları anlatsınlar. Belki Allah bu katliamı yapanlara ve katliamcılara dersini verir" ifadelerini kullandı. Bu katliamların hesabının sorulacağını sözlerine ekleyen Buldan, "Bütün bu zulme karşı Gever halkı yıllardır korkmadan baş eğmeden direniyor" dedi. 

'KAYMAKAM DERHAL GÖREVDEN ALINMALI'

Sefalı'nın cenaze töreninde konuşan HDP'li vekil Zeydan ise, Yüksekova'daki özyönetim direnişi sırasında kenti yakıp yıkarak harabeye çeviren ve ardından "FETÖ soruşturması"nda tutuklanan komutanlara da değinerek, "Bu katliamın sorumluları bu komutanlar ve Yüksekova Kaymakamı'dır. Kaymakam derhal görevden alınmalıdır" dedi. 

Son olarak konuşan 16 yaşındaki Serhat Buldan'ın babası Hasan Buldan ise, "Serhat küçüktü, ne yazık ki bir kahvenin önünde otururken vuruldu. Bizi en çok bu kahrediyor. Serhat bütün Kürdistan halkının şehididir" dedi.

Cenaze töreninin ardından kitle Yeni Mahalle'de kurulan taziye çadırına geçti.

KAYNAK: DİHA