Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde son günlerde operasyon hazırlığı yapıldığı gündeme gelmişti. 

Bianet’ten Ekin Karaca, ilçedeki durumu Yüksekova Haber muhabiri Zeki Dara ile konuştu. Dara, sıcak çatışmadan ziyade güvenlik güçlerinin zırhlı araçlarla mahallelerde bulunan barikatlara ateş açtığı bilgisini veren Dara, bazı okullara özel harekat polisleri (PÖH) ve Jandarma özel harekatçılarının (JÖH) konuşlandırıldığını söyledi.

Dara, Yüksekova’da yaşananlarla ilgili bianet’e şu bilgileri verdi:

ÖNCE YENİMAHALLE, SONRA ESENTEPE VE ESENYURT

“Yüksekova'da sokağa çıkma yasağı ilan edilmediği halde fiili bir durum söz konusu. Parça parça operasyonlar yapılıyor.

“Son bir haftadır ilçenin Yenimahalle mahallesinde lokal alanlar belirlenerek buralara operasyon yapılıyor. JÖH ve Özel Harekat Polisleri zırhlı araçlarla lokal alanlara giderek YPS tarafından kurulan barikatları tarayarak geri çekiliyorlar.

“Bu operasyonlar Yenimahalle'de sürerken dün Yenimahalle'nin karşısında bulunan Esentepe ve Esenyurt mahallelerine kaydırıldı. Yine Yenimahalle'de olduğu gibi küçük küçük alanlara müdahale şeklinde yürütülüyor.

“Dünkü müdahale sırasında güvenlik güçlerince mi yoksa YPS'lilerce mi ateşlendiği bilinmeyen bir silahtan çıkan kurşun tesadüfen olay yerinden geçen kargo aracına isabet ederek 27 yaşındaki İlhan Engin'in ölümüne neden oldu.

“Bugün de sabah saatlerinde Esentepe ve Esenyurt Mahallelerindeki barikatlara yönelik ateş açıldı.

“O mahallelerin çok yakınında bulunan ve İpek Yolu olarak tarif edilen caddenin her iki tarafında bulunan okullara dün akşam saatlerinden itibaren özel harekat polisleri ile JÖH'ler konumlandırıldı. Okullar resmi olarak kapalı değil ama çocuklar okullarına gidemiyor. 

İLÇEDE GENEL DURUM

“Yenimahalle, Esentepe ve Esenyurt mahalleleri biraz daha asker ve polisin, kaymakamlığın konumlandığı noktalara yakın mahalleler.

“Belki daha önce sokağa çıkma yasağının ilan edilmesine sebep olan Orman, Eski Kışla, Güngör, Cumhuriyet mahalleleri gibi çok yoğun değil ama bu mahallelerde de barikatlar ve hendekler var.

“Esas olarak Eski Kışla, Orman, Cumhuriyet ve Güngör mahallelerinde yığınak, barikat ve hendek bulunuyor. Esas büyük operasyonların da bu mahallelere yapılacağı tahmin ediliyor.

“İlçe merkezinde bunlar yaşanırken bir de özellikle İran sınırı hattında bulunan 15-20 köye askerler helikopterlerle indirilerek operasyon düzenleniyor.

YÜKSEKOVA’DA GÜNLÜK YAŞAM

“Yüksekova'da sokağa çıkma yasağı yok ama fiili bir durum var. Bu fiili durum en az iki aydır Yüksekova'da yaşanıyor.

“Buradaki insanlar fiili durumun nedeni olarak ilçenin boşaltılmasını sağlamak olarak yorumluyorlar.

“İlçede son iki ayda nüfusun yüzde 60’ı başta Hakkari Merkez ve Van olmak üzere başka yerlere göç etti. Kitlesel bir göç olmadığı ve zamana yayıldığı için dikkat çekmedi ama nüfus önemli ölçüde azaldı.

“İnsanlar kapsamlı ve büyük operasyonların düzenleneceğini tahmin ediyor ve şu anki operasyonları ileride başlatılacak büyük operasyonlara hazırlık olarak değerlendiriyor.

“Çatışma da olsa, operasyon da olsa kalanlar günlük hayatlarına devam etmeye çalışıyorlar. Ancak haliyle ilçe genelinde gerginlik söz konusu.”

(Kaynak: Bianet – Ekin Karaca)