Yüksek Seçim Kurulu 31 Mart yerel seçimlerine katılma yeterliliğine sahip partileri belirledi.

Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre, seçimlere katılacak 13 siyasi parti şöyle;

1. Adalet ve Kalkınma Partisi,

2. Bağımsız Türkiye Partisi,

3. Büyük Birlik Partisi,

4. Cumhuriyet Halk Partisi,

5. Demokrat Parti,

6. Demokratik Sol Parti,

7. Halkların Demokratik Partisi,

8. Hür Dava Partisi,

9. İyi Parti

10. Milliyetçi Hareket Partisi,

11. Saadet Partisi,

12. Türkiye Komünist Partisi

13. Vatan Partisi

TKP, DSP VE HÜR DAVA PARTİSİ'NE YEŞİL IŞIK

Geçen seçimde 10 parti katılmıştı. Bu partiler arasında TKP ve DSP yer almamıştı.

EMEK PARTİSİ'NDEN İTİRAZ

Emek Partisi Genel Başkanı ise, "YSK yargıtay kayıtlarını esas almıyorsa seçime girecek partileri hangi bilgilerle ve saikle belirliyor? 41 ilde teşkilatlanmasını tamamlamış partimizin seçime giremesini engellemenin hiç bir gerekçesi olamaz. İtirazımızı yapıyoruz, YSK'nın bu keyfi kararını kabul etmeyeceğiz" diyerek YSK'nin kararına itiraz etti.

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan’ın imzasıyla yapılan açıklama şöyle:

YSK KARARINI DERHAL DÜZELTMELİDİR

Seçime girme yeterliliğini kazanmak üzere gerekli sayıda teşkilatlanma çalışmalarını sonuçlandırarak örgütlülüğünü tamamlayan partimiz yine YSK engeline takılmıştır. Yüksek Seçim Kurulu Yargıtay kayıtlarını esas almamış, partimizi seçime girecek partiler içerisinde saymamıştır. Yargıtay kayıtlarında seçime girme yeterliliği olduğu halde bu kararı alan YSK’nın tutumu objektiflikten uzak, tamamen keyfiyete dayalı, antidemokratik bir karardır.

 “Tek adam” yönetiminin bütün kurumlarda örgütlendiği ve egemen olduğu dikkate alındığında zaten YSK’nın tarafsızlığı ve objektifliği tartışılırken bu kararla kurumsal olarak meşruiyetlerini bir kez daha tartışılır hale getirmişlerdir.

Partimiz,  gerekli itirazlarını bilgi ve belgeleriyle yapacaktır ve YSK’nın keyfiyetle aldığı yok sayma kararını asla kabul etmeyecek, siyaset hakkının gasp etmesine izin vermeyecektir.

Siyasi partiler yasasının antidemokratik hükümlerine rağmen partimizin seçime girmek için gerekli koşulları yerine getirdiğini bir kez daha vurguluyor, YSK’yı aldığı yanlış kararı düzeltmeye çağırıyoruz.