Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekilleri Ufuk Uras, Sebahat Tuncel, İstanbul bağımsız milletvekili adayları Sırrı Süreyya Önder, Mustafa Avcı ve Levent Tüzel de eyleme katıldı. Yolu kapatarak oturma eylemine geçen binlerce kişi Kürtçe ve Türkçe sloganlar attı. 

Uras: Bu meclis artık şaibelidir 
Burada söz alan Ufuk Uras, "Başbakan Erdoğan Kürt sorunu yoktur derken sorunu nasıl imha, inkar, baraj, mahkeme, veto ile çözdüğünü göstermiştir.  Hodri meydan diyoruz." dedi. Sabahat Tuncel ise, "Kürt ve Türk halkı barış söyleminde kararlıdır. Kürt, Türk çatışmasını isteyenler bu kadar yıl başarılı olamadı. Barışı istemeyen Kürtler mi yoksa statükodan yana AKP mi? KCK davası ve veto kararıyla Türkiye'yi kaosa sürüklemek istiyorlar. Siyaset yapmanın tek yeri parlamento değildir, özgürlük mücadelemize bedeli ne olursa olsun sokaklarda devam edeceğiz" " diye konuştu.

'Barışın bayrağını yere düşürmeyelim'
Bağımsız milletvekili adayı Sırrı Süreyya Önder ise, "Yıllardır Kürtlere legal siyaset yapsınlar diyen devlet, Kürtler legal siyasete başlayınca zulmünü, şiddetini, arttırdı. Eğer Kürtler bu mecliste temsil edilmezse hiçbir meşruiyet kalmaz. Ama biz yine de barışın bayrağını yere düşürmeyelim" açıklamasını yaptı. Eyleme destek veren sanatçı Aynur da, "Bu kadar kalabalıkla keşke bir konserde bir araya gelseydik" dedi.

İşyerlerine taş ve molotofl atıldı
Yaklaşık 1,5 saat süren eylemin ardından Aksaray Metro Durağı'na doğru başlatılan yürüyüş sırasında gruptan taşlar atılması sonucu çevredeki bazı araçların, dükkanların ve evlerin camları kırıldı. Yürüyüş yapan grup, Atatürk (Unkapanı) Köprüsü'nden geçerken, Fatih İtfaiyesine bağlı itfaiye araçları ile bir ambulansa, bir noter ve PTT Kargo binasına da molotofkokteyli atıldı.

Molotofkokteyli atılması sonucu, PTT Kargo binasının camları kırıldı ve girişinde küçük çaplı yangın çıktı. Bu arada, Fatih itfaiyesi ekiplerinin, Tarlabaşı'ndaki bir çocuk yuvasındaki yangın ihbarına müdahale etmek üzere gittikleri sırada molotofkokteylli saldırıya uğradıkları öğrenildi. Grup Aksaray Metrosu'na önüne vardığı sırada burada güvenlik önlemleri alan polis ekiplerine molotofkokteyli atıldı. Bunun üzerine polis gruba müdahale etti.

Hakkari karıştı
Hakkari kent merkezi ile Yüksekova ilçesinde, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) 12 bağımsız milletvekili adayının adaylıklarının iptaline ilişkin kararını protesto eden grup, polise taş ve havai fişek attı.

Aralarında BDP’nin desteklediği Hatip Dicle, Leyla Zana, Sabahat Tuncel ve Gültan Kışanak’ın da bulunduğu 12 bağımsız milletvekili adayının başvurusunun YSK tarafından iptal edilmesine tepki gösteren çok sayıda kişi, Cumhuriyet Caddesi’ndeki BDP il binasının önünde toplandı.

Bulvar Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçen grup, burada yapılan basın açıklamasının ardından oturma eylemi yaptı. Daha sonra dağılan grupta yer alan maskeli kişiler, güvenlik önlemi alan polise taş ve havai fişek attı.

Polisin, biber gazı ve basınçlı suyla müdahale ettiği göstericiler ara sokaklara dağıldı. Yollara barikat kuran ve ateş yakan göstericilerin eylemi devam ederken esnaf iş yerlerini kapattı.

Öte yandan, Yüksekova’da, YSK’nın kararına tepki gösteren, aralarında BDP’li yöneticilerin de bulunduğu grup, Yüksekova-Şemdinli yolunu trafiğe kapatarak oturma eylemi yaptı. Daha sonra ilçe merkezine doğru yürüyüşe geçen grup, Cengiz Topel Caddesi’nde bekleyen polise taş ve havai fişek attı. Göstericiler, polisin müdahalesinin ardından eylemlerini ara sokaklarda sürdürüyor.

DİSK’ten açıklama

DİSK, bağımsız adayların veto edilmesi ile ilgili olarak bir açıklama yaparak, "RTÜK, YÖK ve HSYK gibi antidemokratik 12 Eylül kurumlarını AKP’lileştirenlerin, bağımsız adayların temsiliyetini ve Meclis’te grup kurmalarını engelleyerek, Kürt sorunu ve Meclis’i de AKP’lileştirmeye çalıştıkları açıkça gözükmektedir. Bu gidişattan derin kaygılar duyuyoruz" dedi.
DİSK Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklamada, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), milletvekili genel seçimlerinde 7’sini BDP’nin desteklediği bağımsız adayların oluşturduğu 12 bağımsız adayı veto ettiğini hatırlatarak, "Yaşanan bu gelişmelerin ilk olarak akla getirdiği soru, ‘Bu mu açılımınız, bu mu 12 Eylül’le hesaplaşma sözünüz, bu mu demokrasiniz?’ oluyor" dedi.
Seçime bağımsız olarak katılanların önüne bir çok engelin çıkarıldığını söyleyen DİSK, "Halkın özgür iradesinin Meclis’e yansımasını engelleyen yüzde 10 seçim barajı ve antidemokratik ‘Siyasi Partiler Yasası’ yetmemiş olacak ki, seçime bağımsız olarak katılmak isteyen milletvekili adaylarına, 7 bin 734 TL’ye çıkarılan adeta teminat barajı getirildi. Bu da yetmedi, ‘Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’ndan 7 bağımsız aday ‘sudan’ gerekçelerle veto edildi" ifadelerini kullandı.

"Dağdan in siyaset yap masalına artık kimi inandırabilirsiniz?"
"Sudan gerekçe" demelerinin nedeni YSK kararlarındaki hukuksal "çelişkilerin" varlığından dolayı kaynaklandığını söyleyen DİSK, "Çünkü birincisi, zaten milletvekili olanların "milletvekili seçilme yeterlilikleri olmadığı" nasıl izah edilebilir? İkincisi, aynı konumda bulunan örneğin R. Tayyip Erdoğan ve Gültan Kışanak ile Sırrı Süreyya Önder ve Ertuğrul Kürkçü’ye farklı standartların uygulanması nasıl açıklanabilir? Üçüncüsü ise, "Dağdan in siyaset yap" masalına artık kimi inandırabilirsiniz? Bunlardan dolayı da, alınan kararın tamamen siyasi bir karar olduğu konusunda kamuoyunda derin şüpheler uyanmıştır artık ve seçim sürecine gölge düşürmüştür" dedi. DİSK açıklamasına şöyle devam etti:

"RTÜK, YÖK ve HSYK gibi antidemokratik 12 Eylül kurumlarını AKP’lileştirenlerin, bağımsız adayların temsiliyetini ve Meclis’te grup kurmalarını engelleyerek, Kürt sorunu ve Meclis’i de AKP’lileştirmeye çalıştıkları açıkça gözükmektedir. Bu gidişattan derin kaygılar duyuyoruz! Muhalif gazetecilerin tutuklanmasından, yayınlanmayan kitapların yok edilmesinden, Bedri Baykam’ın kişiliğinde muhalif düşüncelerin sindirilmek ve susturulmak istenmesinden, düşünce ve ifade özgürlüğünün ortadan kaldırılması girişimlerinden kaygı duyuyoruz."

Antalya'da protesto
Antalya’nın Alanya İlçesi’nde BDP’li bir grup, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 7’si BDP tarafından desteklenen bağımsız 12 milletvekili adayının adaylık başvurusunu veto etmesini protesto etti.

YSK’nın 7’si BDP tarafından desteklenen 12 milletvekili adayının adaylık başvurularını veto etmesi üzerine BDP Alanya İlçe Teşkilatı’ndan 100 kişilik grup bugün yürüyüş ve oturma eylemi yaptı. BDP İlçe Teşkilatı’ndan toplu olarak hareket eden aralarında BDP İlçe Başkanı Fahrettin Kiraz’ın da bulunduğu grup 500 metre yürüyerek Kaymakamlık binası yanındaki Atatürk Anıtı Meydanı’nda basın açıklaması yaparak 5 dakikalık oturma eylemi yaptı. ‘Siyasi Soykırıma Son. Elinizi İradenizden Çekin’ yazılı afiş taşıyan eylemcilerden bazıları ellerine plastik kelepçe takarak ’zafer işareti’ yaptı.
Eylemciler, ’Kahrolsun YSK’, ’AKP taşırma sabrımızı taşırma, baskılar bizi yıldıramaz’, ’Kürt halkı uyuma onuruna sahip çık’, ’Susma sustukça sıra sana gelecek’, ’Faşizme karşı omuz omuza’, ’Barışa uzanan eller kırılsın’ sloganları attı. 1 ilköğretim okulu öğrencisi de okul önlüğüyle gruba katılarak sloganlara
eşlik etti.

Grup ayrıca 2009 yılında başlatılan KCK operasyonunda gözaltına alınanların basit gerekçelerle gözaltı sürelerinin uzatıldığını öne sürerek, "Düz ovada siyaset yapan temsilcilerimiz keklik gibi avlanmakta" diye bağırdı.

RADİKAL