HDP'nin, Hakkari'de 3’te 3 kazandığı milletvekilliklerinden biri itiraz sonucu AKP’ye geçti. İlçe ve il seçim kurullarında sonuç alamayan HDP, itirazını Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) taşıdı.
Ancak YSK de HDP'nin itirazını ve birçok sandığın yeniden sayılması isteğini reddetti. YSK kararında İl Seçim Kurulu'nun verdiği ret kararına dikkat çekti. YSK'nin ret kararı ile 24 Haziran seçimlerinde kentteki üç milletvekilinin ikisini HDP alırken biri de AKP’ye geçmiş oldu.

Konu ile ilgili HDP’den herhangi bir açıklama yapılmazken seçimi HDP listesinden kazanan Sait Dede ve tutuklu Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in avukatı aracılığıyla yarın mazbatalarını alacağı öğrenildi.

"ÇİFTE STANDART UYGULANIYOR"

YSK'ya yapılan itiraz sonrası HDP il binasında düzenlenen basın toplantısına, Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, Muazzez Orhan, Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş ve Hakkari'de seçilen milletvekilleri, Parti Meclisi (PM) üyeleri, HDP ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Yöneticileri katıldı. 

Basın toplantısında konuşan milletvekili Özgökçe, "Şu ana kadar yaptığımız bütün itirazlar reddedildi. Seçim gününden sonra yapılan usulsüzlüklere ilişkin itirazlarımız İlçe seçim kurullarına yaptık. Ancak bu güne kadar itirazlarımızın tamamı sunulan onca belgelere, bilgilere ve tanıklara rağmen gerekçesiz ve incelemeksizin reddedildi. Şu anki tabloya bakıldığında itirazın kimin ettiğine bakılmaktadır. İtirazı AKP yapınca direk kabul ediliyor, HDP yapınca reddediliyor. Burada bizlere net bir şekilde çifte standart uygulanıyor" dedi.
 
"YSK VİCDANLARI RAHATLATMALI"

Geçersiz sayılan oyların sayısının daha önce hiç olmadığı kadar çok olduğunun altını çizen Özgökçe, "Geçersiz sayılan oylar seçim sonuca birebir etki edecek durumda olduğu için yaptığımız itiraz değerlendirilmelidir. Burada YSK’nın vereceği karar hakkaniyette uygun olmalıdır. YSK’nın incelemesi hayati öneme sahiptir. Kurul bugün toplanıyor ve verilecek karar ile meşruluk tartışması yaratmayan bir sonucun çıkmasını bekliyoruz. Çıkacak karar hem Hakkari halkının hem de bütün Türkiye’nin vicdanını rahatlatan bir karar olmalıdır” ifadesini kullandı. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı