Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart'taki yerel seçime 13 partinin girebileceğine yönelik kararına gelen itirazları reddetti.

Emek Partisi (EMEP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) ve Halkın Kurtuluşu Partisi (HKP) karara itiraz etmişti.

İtirazları değerlendiren YSK, dün partilere gönderdiği yazı ile itirazları reddettiğini açıkladı.

BBC Türkçe'ye konuşan HKP Genel Sekreter Yardımcısı ve partinin avukatlarından Sait Kıran, seçim kanunlarında bir değişiklik olmamasına rağmen 1 Kasım 2015 ve öncesindeki seçimlere girmelerine izin verildiğini, fakat o tarihten sonra aynı şekilde örgütlenmeye devam etseler de seçimlere katılma izni alamadıklarını söyledi.

O tarihten itibaren YSK'nın yasada olmayan "ilçe kongreleri yapma" şartı aramaya başladığını ve bu gerekçeyle partilerinin seçime katılmasına izin vermediğini belirten Kıran, "YSK iktidarın dümen suyuna girmiş durumda, bu siyasi bir karar" dedi.

Kıran, HKP Genel Başkanı Nurullah Ankut'un TRT'deki seçim konuşmalarında iktidarı sert bir şekilde eleştirmesinin bu kararda etkili olduğunu, daha önceki seçimlerle ilgili itirazlarını da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine götürdüklerini söyledi.

Emek Partisi Genel Merkezi konuyla ilgili bir yazılı açıklama yayınlayarak "Partimizin hukuki durumunu incelemeye gerek bile duymayan YSK, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yasaya aykırı yorumlayarak tuttuğu kayıtlarını esas almıştır" dedi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı yasayı keyfi biçimde yorumlayarak 'bir ilçe veya ile yönetim kurulu atandığında orada 45 gün içinde kongre yapılmazsa örgüt kurulmuş olmaz' kararı vermiştir. Oysa yasa hükmüne göre bir ilçe veya ile yönetim kurulu atandığında orada bir örgüt kurulmuş olacağı yönündedir. Eğer il ya da ilçe örgütü örgüt 45 gün içinde kongresini yapmamışsa münfesih olur. Bu durumda ya üst yönetim yeni yönetim atar ve örgüt yeniden kurulmuş olur ya da yeni yönetim atanmaz ve o il veya ilçede örgüt olmaz. Son 3-4 yıla kadar sistem buna göre işletilirken, son yıllarda kurulmuş il ve ilçe kuruluşlarımız yasaya aykırı bir uygulama ile örgütlenmiş kabul edilmemektedir."

Böylece seçime 13 partinin girme hakkı kazandığı kesinleşmiş oldu.

Bu partiler şöyle:

Adalet ve Kalkınma Partisi

Bağımsız Türkiye Partisi

Büyük Birlik Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi

Demokrat Parti

Demokratik Sol Parti

Halkların Demokratik Partisi

Hür Dava Partisi

İYİ Parti

Milliyetçi Hareket Partisi

Saadet Partisi

Türkiye Komünist Partisi

Vatan Partisi

24 Haziran 2018'deki genel seçime girmesine izin verilen 11 partiye ek olarak Demokratik Sol Parti ve Türkiye Komünist Partisi de yerel seçime katılabilecek.

24 Haziran 2018'deki genel seçimine ilk başta 10 partinin girmesine izin vermiş, HÜDA-PAR'ın itirazı sonucu sayı 11'e çıkmış, fakat izin verilen tüm partilerin seçime girmeyi tercih etmemesi nedeniyle 8 parti seçime katılmıştı. Büyük Birlik Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi ve Demokrat Parti seçimlere parti olarak girmeme kararı almıştı.