Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 31 Mart yerel seçimlerinde tutuklularla, taksirli suçtan hükümlülerin oy kullanmasını engelleyen bir karara imza attı.

ETHA'nın aktardığı habere göre YSK, cezaevindeki tutuklu ve taksirli suçtan hükümlülerin 'kayıtlı oldukları seçim çevresinde ve o seçim türlerinde' oy kullanabileceğine karar verdi.

Bu karar cezaevindeki 55 bin 574 tutuklunun büyük bölümünün oy kullanamaması anlamına geliyor.

Karara göre, herhangi bir ilin seçmen listesine kayıtlı olan ancak başka bir ildeki cezaevinde bulunan tutuklu ya da taksirli suçtan hükümlü, artık cezaevi tutuklu seçmen listesine kayıt edilip oy kullanamayacak.

Öte yandan seçmen kaydının bulunduğu ildeki bir cezaevinde bulunan tutuklular ise kayıtlı oldukları ilçe dışında bulunan bir cezaevindeyse kayıtlı olduğu ilçenin belediye başkanlığı, mahalle muhtarlığı ve belediye meclis üyeliği için oy kullanamayacak. Sadece kayıtlı olduğu ilin belediye başkanlığı seçimi için oy verebilecek.

Önceki seçimlerde, tutuklu seçmen listelerine kayıtlı taksirli suçlardan hükümlüler ile tutuklular cezaevinin bulunduğu seçim çevresinde oy kullanabiliyordu.