KHK'lı Başkanların mazbata alamayacakları belirtildi. Mazbatanın, seçim yarışını ikinci bitiren isimlere verilmesi kararlaştırıldı.

Habertürk’ten Fevzi Çakır’ın haberine göre YSK, seçimleri kazanan, ancak KHK ile kamudaki görevinden ihraç edildiği gerekçesiyle mazbatası verilmeyen başkanlarla ilgili kararını verdi.

Seçimleri kazanan ve KHK’yle ihraç edilenler mazbata alamayacak. Bu adayların kazandıkları yerlerde seçimi ikinci sırada bitiren isimlere mazbata verilecek.

HDP’nin KHK ile ihraç edilen ve seçimi kazanan belediye başkan adayları şu şekilde:

Kars’ın Digor ilçesine bağlı Dağpınar Belediyesi’nde HDP adayı Abubekir Erkmen, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde HDP adayı Zeyyat Ceylan, Van Tuşba ilçesinde Yılmaz Berki, Edremit’te Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ve Çaldıran’da Leyla Atsak KHK ile ihraç edildi.

KHK'lı belediye başkanları hangi ilçede yüzde kaç oyla kazandı?

Diyarbakır – Bağlar

Zeyyat Ceylan (HDP): Yüzde 70.34

Hüseyin Beyoğlu (AKP): Yüzde 25.46

Van – Tuşba

Yılmaz Berki (HDP): Yüzde 52.93

Salih Akman (AKP): Yüzde 39.37

Van - Edremit

Gülcan Kaçmaz Sayyiğit (HDP): Yüzde 53.81

İsmail Say (AKP): Yüzde 41.7

Van – Çaldıran

Leyla Atsak (HDP): Yüzde 53.00

Şefik Ensari (AKP): Yüzde 43.43

YSK, KHK’Lİ İBRAHİM KABOĞLU’NUN MİLLETVEKİLİ SEÇİLMESİNE YÖNELİK İTİRAZI REDDETMİŞTİ

YSK’nın itirazı red gerekçesinde;

2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın “Yürütme” başlıklı ikinci bölümünün 128. Maddesinin birinci fıkrasında “ Devletin kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekte yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli  görevler kamu görevlilerinin eliyle görülür. “Milletvekili Seçilme Yeterliliği” başlıklı 76’ıncı maddesinde “onsekiz yaşını doldurmuş her Türk milletvekili seçilebilir.

Milletvekili seçilmeyi engelleyecek şartlar ise aynı maddesin ikinci fıkrasında; en az ilkokul mezunu olmayanlar , kısıtlılar, askerlikle ilişiği olanlar, kamu hizmetinden yasaklılar, taksirli suçlar hariç toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar;  zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla, kaçakçılık, resmi ihale ve alım ve satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma, terör eylemlerine katılma ve bu eylemleri tahrik ve teşvik suçlarından biriyle hüküm giymiş olanlar affa uğramış olsalar bile milletvekili seçilemezler” ifadeleri kullanılmıştı.