ABD'li bir üst düzey yetkili, Washington'ın YPG ile ilişkileri konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Yetkili YPG ile ilişkilerine yönelik,  "Geçici, taktiksel ve eylem odaklı" dedi.

Yetkili, ABD'deki Halkbank soruşturmasının da sürdüğünü söyledi.

Menbiç’in dışında TSK’yle ortak devriyeyle ilgili açıklama yapan ABD’li bir üst düzey yetkili, “Devriyelerin başlaması büyük bir başarı. Devriyelerin sıklığına komutanlar karar verecek. Devriyeler Suriye stratejimizin doğal bir parçası” açıklamasında bulundu.

ABD askerlerinin YPG’yle devriyeye çıktığı hatırlatılan yetkili, “Bu YPG ile ortaklığımızın doğal uzantısı olarak görülmeli. Bu Türkiye ile değil, Suriye’nin kuzeydoğusundaki istikrarla ilgili” dedi.

NTV’nin aktardığında göre, Türkiye’den bir grup gazeteciyle bir araya gelen ABD’li yetkili, iki ülke arasındaki ilişkiler hakkında soruları yanıtladı.

Türkiye’nin endişelerini çok iyi anladıklarını ifade eden yetkili, “Suriye içinde bir devletçik oluşmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Fırat’ın doğusuna Türkiye’nin olası askeri harekatıyla ilgili değerlendirmede de bulunan ABD’li yetkili, “Türkiye’nin endişesini anlıyoruz ancak Türkiye de bizim endişelerimizi anlamalı” yorumunda bulundu.

ABD’nin PKK’nin üç lideri için 12 milyon dolar ödül koymasını hakkında ies “Türkiye’nin endişesine karşılık vermek için yaptık. Türkiye’nin terörle mücadelesine Amerikan yönetiminin destek kararlılığı gösterildi” dedi.

‘S400 GÖZDEN GEÇİRİLMELİ’

Patriot füze sistemlerinin Türkiye’ye satışı hakkında olumlu işaretler olduğunu anlatan yetkili, Rusya’da alınacak S-400’lerin ise NATO sistemleriyle uyum bakımından ‘sakıncalı’ olacağını söyledi. F-35 savaş uçaklarının uçtuğu bölgede S-400’ün risk oluşturacağını vurguladı.

‘HALKBANK SORUŞTURMASI SÜRÜYOR’

Halkbank konusundaki soruyu cevaplayan yetkili, ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC) tarafından yürütülen bir soruşturmanın devam ettiğini aktardı. Soruşturmanın, İran’a yönelik ABD yaptırımlarının ihlal edilip edilmediği odaklı yürüdüğünü ifade etti.

Bu soruşturmada sonuca varılmadığını belirten yetkili, “Bir sonuca varılırsa Hazine Bakanlığı karşılık verilmesini tavsiye edecektir. Soruşturma sürüyor” bilgisini verdi.

Halkbank’a karşı dava açılma ihtimali bulunduğunu kaydeden yetkili şunları söyled: “Bunu savcılar ve yargıçlar değerlendirecek. Halkbank’a karşı bir dava olabileceğine yönelik bazı spekülasyonlar var. Ama şu ana kadar açılan bir dava bulunmuyor. Bundan sonra ne olacağını söylemek zor. Bir dava açılıp açılmayacağına bağımsız yargının yetkilileri karar verecek. Hazine Bakanlığı da soruşturmasında bir sonuca varacak. Bunlar tamamen iki ayrı olay. Bu konular zaman alıyor. Burada anormal bir durum bulunmuyor.”

Eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla hakkındaki davanın Halkbank’la ilgili olmadığını, Atilla’nın ABD yasalarını ihlal edip etmediğine yönelik olduğunu söyledi.