Türkiye'nin güney sınırında bulunan Şanlı urfa'nın Akçakale ilçesinin sınır komşusu Tel Abyad'ın tamamının Kürt güçler tarafından ele geçirildiği iddia edildi.

BBC Türkçe Servisi’ne konuşan Tel Abyad'da bulunan YPG komutanı Hüseyin Koçer, kentin tamamını ele geçirdiklerini söylüyor.
Koçer "Tel Abyad’ın tamamı az önce güçlerimizin eline geçti. Kentin tamamı kontrolümüzün altına girdi. Şimdi kentte arama tarama faaliyetleri yapıyoruz. Mayın ve bomba temizliği yapıyoruz. Kentte sivil insanlar da var. Onların mayın tuzağına düşmemesi için uyarılarda bulunuyoruz. Kentin tamamını mayın ve bombalardan temizleyeceğiz” diye konuştu.

Fransız Haber Ajansı AFP de İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne dayanarak, kentin neredeyse tamamının Kürt güçlerin eline geçtiğini duyurdu.

YPG ve Burkan El Fırat ordusu sözcüsü Şerwan Derviş BBC Türkçe'ye, IŞİD karşıtı koalisyon uçaklarının da mevzi bombalayarak destek verdiğini söyledi.

Gözlemevi başkanı Abdül Rahman ve Derviş, kent içinde yer yer çatışmaların sürdüğünü söylüyor.

BBC Arapça Servisi'nden Sebastian Usher da Kürt güçlere bağlı savaşçıların Akçakale'nin sınır komşusu Tel Abyad kenti çevresinde pozisyon alarak, kentte kalan IŞİD militanlarının etrafını sardığı bildirildi.

Usher kentte kalan IŞİD üyesi sayısının yaklaşık 150 olarak düşünüldüğünü söylüyor.

Reuters haber ajansının bölgede bulunan foto muhabiri de ağır makineli tüfek taşıyan kamyonetlrin Tel Abyad'ın doğusundan gelerek pozisyon aldığının net bir şekilde görüldüğünü bildirdi.

Sınırdan canlı yayın yapan kanallar, sınırda bulunan Suriye tarafında bir depoya YPG bayrağının çekildiğin göstermişti. Ancak kentin içlerine doğru IŞİD bayrağı da görülüyordu. (BBC Türkçe)