İsmini 'İslam Devleti' (İD) olarak değiştiren, eski adıyla IŞİD’e karşı oluşturulan uluslararası koalisyon, örgütün Kürt kenti Kobani’ye başlattığı saldırı dalgasının 13. gününde bölgeyi bombaladı. Ancak hava saldırısı İD'nin Kobani’ye saldırılarını durdurmadı, hatta YPG’ye göre İD bu saldırıda ciddi bir zarar görmedi.

YPG ve YPJ’nin Kobani’deki komutanı Meryem Kobanê, koalisyonun saldırısı, uluslararası toplumdan beklentileri, IŞİD saldırılarına karşı hazırlıkları ve Türkiye’nin İD politikasıyla ilgili İMC TV Haber Müdürü Hamza Aktan’ın sorularını yanıtladı.

YPG komutanı Kobanê'nin İMC'den Aktan'a verdiği söyleşi şöyle:

KOALİSYONUN İLK SALDIRISI ETKİSİZ

Hamza Aktan: Kobani etrafındaki hava saldırısı nasıl gerçekleşti ve IŞİD’e ne kadar zarar verdi?

Dün akşamdan beri savaş uçakları keşif uçuşları yaptı ve bir saldırıları da oldu. Fakat sadece iki noktayı vurduklarını tespit ettik. IŞİD’in vurulabileceği birçok yeri var. 30-40 araçla konvoy halinde ilerledikleri yerler var, tankları var. Eğer gerçekten burada bir keşif yapacaklarsa isterlerse çok ciddi zarar verebilirler. Ancak doğrusu uçaklar boş yerleri vuruyor. Örneğin Tel Abyad’da çok fazla güçleri yok, daha çok köylere dağılmışlar, Kobani etrafındaki köylere gelmişler. Daha çok bizim güçlere karşı savaşıyorlar. Yerleri çok açıkça tespit edilebilir. Şu anda sizinle konuştuğum sırada da Kobani kent merkezine 4 tane top atışı yaptılar, bir sivil şehit oldu, 3 kişi de yaralandı. Yani bugünkü saldırı onların uzağındaki yerleri vurdu. Bizim tespitlerimiz bu yönde.

ÇATIŞMALARDA SON DURUM

Hamza Aktan: Savaş uçaklarının iki yeri vurduğunu söylediniz. Nereler vuruldu?

Vurulan yerler Kobani’nin doğu tarafı. Ancak bu yerler IŞİD’in toplandığı cepheler değil, bulundukları yerlerin arka tarafları olduğunu anlıyoruz. Ağır silahlarının bulunduğu yerleri de vurulmuş değil. Yani ciddi bir zarar verilmedi.

Hamza Aktan: Peki çatışmalar şu anda hangi noktalarda var? IŞİD’in kent merkezine ilerlemesi sürüyor mu?

Şu an sizinle konuştuğum sırada da saldırılarını sürdürüyorlar. Şu anda da farklı cephelerde ağır silahlar kullanmaya devam ediyorlar.

Hamza Aktan: Hava saldırısının IŞİD saldırılarına herhangi bir etkisi olmadı diyebilir miyiz?

Uçakların dolaştığı sırada çatışmalar biraz durdu ancak daha sonra aynen devam etti.

YPG’NİN KOALİSYONDAN BEKLENTİSİ

Hamza Aktan: Peki uluslararası koalisyonun bugün itibariyle ne yapması gerekiyor?

Eğer IŞİD’in bu uluslararası güçlerle bir ilişkisi yoksa, eğer bu güçler insanlık üzerindeki bu vahşeti azaltmaya karar vermişlerse, sivillere, çocuklara karşı vahşi şekilde saldıran bunları zayıflatmak istiyorlarsa, terörizmle gerçekten savaşmak istiyorlarsa, bugün Kobani’nin her tarafında çok büyük sayılarla biraraya gelmişler ve çok ağır ve farklı silahlarını getirmişler, eğer gerçekten bir darbe vurmak istiyorlarsa ellerine bir daha buradan daha iyi bir imkan geçemez. Eğer isterlerse burada onlara çok ciddi darbeler vurabilirler.

NEDEN KOBANİ?

Hamza Aktan: Sizce IŞİD neden bu kadar kararlı şekilde Kobani’ye saldırıyor? Kobani IŞİD için neden bu kadar önemli?

Daha önce de belirtmiştik bu saldırının temel bazı nedenleri var. Öncelikli nedeni Kobani’nin Rojava devriminin doğduğu yer olmasıdır. Kürtler için büyük ve farklı anlamı olan bir yer Kobani. 19 Temmuz 2012’de Rojava’da ilk özgürleştirilen yer burası. Öncelikli nedeni bu. Kobani ve halkının şahsında, halkı için savaşan çocukları YPG ve YPJ şahsında devrimi ortadan kaldırmak istiyorlar. Burayı hedeflemişler. Başka bir neden de, Türkiye sınırını boydan boya ele geçirmek istiyorlar. İleriki dönemlere dönük amaçları çok tehlikeli. Türkiye için, Ortadoğu için çok tehlikeli bir güçtür. Eğer yarın Türkiye’ye komşu olurlarsa Türkiye için de çok farklı şeyler olur. IŞİD’in Ortadoğu’da herkesten çok Türkiye’ye zararı olacaktır.

TÜRKİYE’NİN ROLÜ TARTIŞMASI

Hamza Aktan: Siz Kobani’de YPG’nin, YPJ’nin komutanı olarak Türkiye’nin bu operasyonda ne kadar rolü olduğunu düşünüyorsunuz?

Eğer Türkiye içinde olmasaydı, sınır boyunca yapılan sızmaları engelleyebilirdi. Bu kadar gücü sınırdan geliyor. Fakat şimdiye kadar hiçbir çabası olmamıştır. Biz Kobani üzerindeki, Türkiye üzerindeki tehlikenin görülmesini umuyoruz. Çünkü Rojava ile Türkiye arasında sadece tel var. Türkiye’nin tehlikenin önünü almak için bu güce karşı tavrını açıkça ortaya koyması gerekmektedir. Sadece lafla bunu göstermek yetmez. Şimdi harekete geçme zamanıdır. Söylemler artık anlamını yitirmiştir, eyleme geçme zamanıdır. Türkiye sömürgeci zihniyeti ile “kim olursa olsun ama Kürt olmasın” diyor. Bu yaklaşım çok tehlikelidir.

IŞİD KOBANİ MERKEZİNE ULAŞIRSA…

Hamza Aktan: YPG ve YPJ olarak, eğer IŞİD kente girerse buna karşı bir önleminiz var mı? Nasıl bir hazırlık yaptınız buna karşı? Planınız nedir?

YPG ve YPJ’nin her savaşçısı, Kobani halkı, sokak sokak, ev ev çatışmaya, savaşmaya hazırdır. Güçlü bir hazırlığımız var. Ne olursa olsun bütün gücümüzü kullanıp savaşacağız ve burayı IŞİD’e mezar edeceğiz. IŞİD hiçbir zaman bu konuda istediğini yapamayacaktır. Zaten IŞİD’in girdiği yerde halk kalmıyor. Halkın kalmadığı bir yer, milletsiz bir ülke ve toprak, ülke olamaz. Saldırı için zaten şehre girmeyi hedefliyordu. Önceki gece kesinlikle şehre girmeyi planlıyordu. Bu konuda halen ciddi çabaları var. Son gücümüze kadar, bu kısıtlı imkanlarımızla, zaten 13 gündür eşsiz bir direnişimiz oldu. Kimse bize yardım etmedi, uluslararası alanda bize tek bir kurşun bile verilmedi. Biz kendi kısıtlı imkanlarımızla, değişik devletlerden aldıkları o güçlü teknolojilerine, füzelerine, ağır silahlarına karşı mücadele ediyoruz. Biz özgürlük iddiasına sahibiz ve kararlıyız. Her insanın onurlu bir yaşam gibi onurlu bir ölümü de bilmesi gerekir. Toprağı için nasıl öleceğini bilmek gerekir. Arkadaşlarımız, IŞİD’in eline geçmemek için bombalarını bedenlerinde patlattılar. Sadece IŞİD’in eline geçmemek için… IŞİD gelip cenazeleriyle oynamasın diye bedenlerini paramparça ettiler. Bu ruhun, bu direnişin olduğu yerde, başarısızlık, yenilgi olmaz.

Hamza Aktan: YPG olarak nasıl silahlara ihtiyacınız var?

Teknolojilerine karşı, elimizde silahlar olması şüphesiz çok önemli. Mesela çok uzaktan top atıyorlar, Kobani’ye düşebiliyor. Şüphesiz savaşta silah çok önemli. Ellerindeki silahlara karşı bizim de teknolojik silahlara ihtiyacımız var.