TSK ve ÖSO’nun 20 Ocak’ta başlattığı Afrin Harekâtı kapsamında, TSK ve ÖSO’nun kent merkezine büyük çatışmalar yaşanmadan girmesi, YPG’nin kent içinden çekilmeyi tercih ettiği iddiasını gündeme taşıdı.

BBC Türkçe’nin konuştuğu bir yerel kaynak, “YPG’nin taktiksel bir kararla merkezden çekilmeyi tercih ettiğini, çekilmenin Cumartesi geç saatlerde ve Pazar sabah erken saatlerde sürdüğünü, TSK ve ÖSO’nun bunun ardından kente girdiğini” söyledi.

Bu kaynak, "Karar öncesinde YPG ile bazı devletlerin temsilcileri arasında yoğun müzakereler yürütüldüğünü de" öne sürdü.

Haber ajansı AFP’ye konuşan bir sivil Afrinli de, YPG’lilerin güneye çekildiğini söyledi.

Eski PYD eş genel başkanı Salih Müslim ise, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “muhabereden çekilmenin savaş kaybı anlamına gelmediğini” belirtti.

Müslim mesajında, “Bir muharebeden çekilmek, savaşın kaybı veya mücadeleden vazgeçmek anlamına gelmez. Mücadele devam edecek ve Kürt halkı, kendisine yönelik soykırım planına karşı kendisini koruyacak. Zafer Kuzey Suriye halklarının olacak” dedi.

YPG henüz konuyla ilgili açıklama yapmadı. BBC Türkçe’ye konuşan yerel kaynaklar, çok kısa süre içinde bir açıklama yapılmasının beklendiğini belirtiyor.

Kaynak: BBC Türkçe