Reza Zarrab’ın şoförünün de bulunduğu 14 kişinin, 2011'de Rusya’ya valizlerle para taşırken gözaltına alınmasının ardından Rus makamları bir 'kara para' soruşturması başlattığı öne sürüldü

İstanbul ve Ankara'da eşzamanlı düzenlenen rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarına ilişkin olarak, Emniyetteki soruşturma dosyasında üç ayrı ihbar bulunduğu iddia edildi. İkisi isimsiz e-mail’den oluşan bu ihbarlardan birinin ise Rus makamlar tarafından yapıldığı öne sürüldü.

Musa Kesler'in Milliyet'te yer alan haberinde, dosyadaki bilgilere göre aralarında Reza Zarrab’ın şoförünün de bulunduğu 14 kişinin, 14 Aralık 2011’de Rusya’ya valizlerle para taşırken İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alınmasının ardından Rus makamları bir “kara para” soruşturması başlattı. Kaçakçılığın Türkiye üzerinden yapıldığını belirleyen Rusya bu durumu diplomatik kanallardan Türkiye’ye iletti. MASAK’ın yaptığı araştırmanın ardından “kara para” ticareti bulgularına rastlanınca, konu Kaçakçılık ve Organize Suçlar Dairesi’ne bildirildi. Oradan da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletildi. İddiaya göre Reza Zarrab’ı ve ilişkilerini takibe alan polis, Azeri işadamının birçok olayla ilgili olarak kamu görevlilerine rüşvet dağıttığını, kurulan “rüşvet çarkı” sayesinde usulsüz bir şekilde altın ihracatı ile gıda ve çeşitli ürünler üzerinden “hayali ihracat” yaptığını tespit etti.

Zarrab’a yönelik iddialardan birisi ise 1,5 ton altının usulsüz bir şekilde yurtdışına çıkarılmasına ilişkin. İddiaya göre Zarrab, rüşvet vererek bol miktarda altını usulsüz bir biçimde yurtdışına çıkardı. Dosyada birden fazla hayali ihracat ve kaçakçılık işleriyle ilgili olarak “on milyonlarca” doların rüşvet olarak dağıtıldığı iddiası da var. Zarrab’ın rüşvet vererek bazı kişileri usulsüz biçimde Türk vatandaşlığına geçirdiği suçlaması da bulunuyor.