Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri‘nin 17 Aralık’taki yolsuzluk operasyonuna tepki olarak 26 Aralık’ta düzenlediği eyleme katılanlar hakkında, savcılık tarafından ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini aşağılamak' suçundan başlatıldığı ifade edildi.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Antalya Şube Başkanı Nusret Gürgöz, savcılığın soruşturmayı Türk Ceza Kanunu’nun ‘Türklüğü, Cumhuriyeti, Devletin kurum ve organlarını aşağılama' suçunu düzenleyen 301′inci maddesi uyarınca başlattığını söyledi.

Buna göre, haklarında soruşturma başlatılan ve polisin ifadeye çağırdığı isimler ağırlıklı olarak üniversite öğrencisi. Antalya’da demokratik kitle örgütleri, sendikalar ve siyasi partilerin bir araya geldiği, 26 Aralık eylemine katılımın yoğun olduğunu belirten avukat Gürgöz, “Eylem nedeniyle ifadeye çağrılan dört üniversite öğrencisi müvekkilimin sorgusuna ben katıldım. Şu an kaç kişi ifadeye çağrıldı bilemiyoruz. Fakat öğrenebildiğimiz kadarıyla kitle içinden üniversite öğrencilerine yönelik bir seçme uygulanmış” dedi.

Polis sorgusunda üzerinde Eskişehir’de Gezi Parkı protestolarına destek eylemlerinde hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz’ın fotoğrafının da bulunduğu dövizlerin, ‘Yolsuzluk Yolunuz, İstifa Sonunuz Olacak‘ şeklinde yazılı pankartların ve atılan sloganların sorulduğunu aktaran Nusret Gürgöz, “Tabii bir de soruşturmaya temel oluşturan ‘Başbakan ve hükümet aleyhine slogan attın mı?’ sorusu vardı” diye konuştu.

Gürgöz, “Antalya’da son 2 yıldır farklı bir uygulamayla karşı karşıyayız. Daha önce savcılar tarafından soruşturma konusu edilmeyen basın açıklamaları, demokratik hak arama eylemleri artık neredeyse istisnasız soruşturmalara konu ediliyor” diye konuştu. (diken)