Antalya ve Muğla’da çıkan orman yangınları sonrasında birçok kişi hukuksuz olarak yol kesti.

Yol kesenler kimlik kontrolü yaptı, bu sırada bazı kişiler linç edilmek istendi.

Gazeteci Metin Yoksu, Muğla’nın Milas ilçesinde çıkan orman yangınları takip etmek için Milas’a gitti. Ancak Yoksu’nun içinde olduğu araç dahil birçok araç durduruldu.

Kimlik kontrolü yapmak isteyen şahıslar ile araç sahipler arasında tartışma çıktı.

O anları kameraya alan Yoksu, Twitter hesabında şu sözlerle duyurdu: “Yatağan Milas yolunda yolumuzu kesip biz ve oradaki insanlara GBT yapmaya çalıştılar dün gece hatta video kaydına başlamadan önce bana dahi basın kartı sordu bu şahıs. İnsanlar Ören'in tahliyesine yakınlarına koştururken bunlar yaşandı bu açıkça suçtur!”

Aynı noktada ‘şüpheli’ olarak durdurulan Hatay plakalı araçta Hataylı bir Arap aile de vardı. Dakikalarca süren tartışmalar sonrasında yol trafiğe kapatıldı. Tepkiler üzerine yol açıldı. Yolu kapatan ve adının Muharrem Duygu olduğunu açıklayan ‘yol kesici’, araçları durdurma gerekçesini ise 'yabancı plakalı olmaları' olarak açıkladı.

BELEDİYE BAŞKANI UYARMIŞTI

Antalya’nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz’da çıkan orman yangını sürerken, ilçede kimi gruplar yol kontrolü yaptı, bazı noktalarda ise havaya ateş açıldı.

Silahlarla yol kesme olaylarına ilişkin açıklama yapan Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, “Bu şahıslar ‘kundakçı, şüpheli’ yakalama teşebbüsüyle asılsız ihbarlardan yola çıkarak, sokaklarda kimlik kontrolü, yol kesme ve masum vatandaşları korkutacak derecede havaya ateş etme gibi eylemler gerçekleştirerek yaşadığımız bu süreci daha da zorlaştırmaktadır. Bu tarz hareketler, mevcut acımızı daha çok artırdığı gibi hiç kimseye de bir şey kazandırmaz. Bilindiği gibi hâlâ tehlike geçmiş değildir” dedi.

30 Temmuz’da Antalya’nın Manavgat ilçesinin Hocalar Mahallesi girişinde toplanan kalabalık, ormanı yaktığını düşündükleri 2 kişinin içerisinde bulunduğu otomobilin yolunu kesti. Sayıları artan grup 2 kişiyi linç etmeye kalkışırken, jandarma müdahale etti.

‘YOLU KESENLER 20 YILA KADAR CEZA ALABİLİR’

Duvar’dan Ferhat Yaşar’ın haberine göre, hukukçu Roni Okuduci, Milas ve Alanya’da insanların yolu kesip usulsüz olarak kimlik sorması, GBT yapmaya çalışmasının suç olduğunu söyledi.

Bu suçlardan bir tanesi ve en önemlisi kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçu olduğunu belirten Okuduci, “Diğer suç ise bu şahısların kamu görevini yerine getirir gibi usulsüz bir şekilde davranmasıdır. Bu, TCK’nin 262’inci maddesinde kamu görevini usulsüz olarak üstlenilmesi suçunu oluşturmaktadır. Ayrıca bu suçlar aynı anda birden fazla kişiye karşı işlenmiş olduğu için, TCK’nin ilgili maddelerdeki cezalar az gibi görünse de birden fazla kişiye ve suçun nitelikli hali işlendiği için bu şahıslara karşı etkili bir soruşturma yapılması durumunda, 20 yıla kadar bir ceza alınacağı öngörülebilir. Bu şahısların alacağı cezaları da göz önünde bulundurulursa, şahısların tutuklanması gerekmektedir. Aksi halde her insan keyfiyete dayanarak sokağa çıkıp kamuya açık alanlarda, otoyollarda yol kesip vatandaşın kimliğine bakması, istemesi, vatandaşı durdurması, bazen dakikalarca bazen de saatlerce süren keyfi bekletmelere sebep olacak ve bu tarz ‘şehir eşkiyaları’ farklı din, mezhep ve etnik kökenlere tehdit oluşturabilecektir. Bunun önlenmesi için savcılarca etkin bir soruşturma yapılması gerekmektedir” dedi.

‘ETKİN SORUŞTURMA YAPILIRSA, CAYDIRICI OLACAKTIR’

“Bahsi geçen hürriyetinden yoksun bırakma ve kamu görevini usulsüz olarak üstlenilmesi suçlarında da şikayete tabi olmayıp suçlar olmayıp savcılıkça resen soruşturmaması gereken suçlardır” diyen Okuduci şunları söyledi: “Dolayısıyla caydırıcılığı arttırmak için yetki alanlarına giren savcılarca bu suçları etkin bir şekilde soruşturması ve şüphelilerin yakalanması gerekmektedir. Aksi taktirde keyfiyet artacak ve ‘şehir eşkiyaları’ bu şekilde yol kesmeye devam edecektir.”