Maraş katliamı dava dosyasına yıllardır ulaşma mücadelesi veren avukat Seyit Sönmez’in dosyanın örneğini isteme talebi Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından reddedildi. Bu talebi daha önce de Genelkurmay tarafından reddedilen Sönmez, “Özellikle 6-7 yıldır bu dosyanın mücadelesini veriyorum. Dosyanın arşive kaldırılıp kaybedilmesinden, yok edilmesinden korkuyorum. Çünkü ses kayıtlarıyla 45 gün süren keşiflerle dönemi çok iyi anlatan bir metin. 225 klasör var. Bunun yok edilmesinden korkuyorum. AİHM’ye başvuracağız” dedi. 

Kahramanmaraş’ta 19-26 Aralık 1978’de Alevi oldukları için 111 kişinin katledilmesinin üzerinden 41 yıl geçti. Hukuki süreçlerde kayda değer bir ilerleme yaşanmadığı gibi dosyayı incelemek isteyen müdahil avukatlara da zorluklar çıkarılıyor. 

Cumhuriyet'ten Zehra Özdilek'in haberine göre katliam dosyasının örneğini alabilmek için yıllardır mücadele veren avukat Seyit Sönmez’in başvurusunu geçen günlerde AYM reddetti. 

Kararda, “Başvuruda ileri sürülen iddialar, mahkemelerce delillerin değerlendirilmesi ve hukuk kurallarının yorumlanmasına ilişkin olup mahkeme kararlarında bariz takdir hatası veya açık bir keyfilik oluşturan bir hususun da bulunmadığı dikkate alındığında ihlal edilen iddiaların kanun yolu şikâyeti niteliğinde olduğu anlaşılmaktadır. Açıklanan gerekçelerle başvurunun açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verilmiştir” denildi. 

Seyit Sönmez, “AYM, ‘mahkemelerin takdir hakkıdır’ diyor. Yani idari görevler, yargıçlar, idarenin çalışanları yanlış karar verdikleri zaman bunun bir yaptırımı yok. Dolayısıyla çok rahat bir şekilde hareket edebiliyorlar” dedi.