YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, eğitim muhabirleriyle bir araya geldiği sohbet toplantısında, YÖK yasa taslağının hazırlanma sürecine ilişkin bilgi verdi.

'TASLAĞIN HAZIRLIK SÜRECİNDE TÜM TARAFLARIN GÖRÜŞLERİNE BAŞVURDUK'

Taslağın hazırlık sürecinde öğrenciden rektöre, üniversitenin idari personelinden eğitim muhabirleri ve editörlerine, kamu kurum ve kuruluşlarından sivil toplum örgütlerinin temsilcilerine kadar tüm tarafların görüşlerine başvurduklarını hatırlatan Çetinsaya, devam eden süreçte de her öğretim elemanı grubu için toplantı yapmaya karar verdiklerini söyledi.

Araştırma görevlileriyle yarın, yardımcı doçentler ve bir grup rektörler 4. grupla 13 Kasım'da, doçentlerle 14 Kasım'da, profesörlerle 15 Kasım'da, üniversite genel sekreterleriyle 16 Kasım'da ve rektörler 5. grupla 20 Kasım'da toplantılar yapılacağını belirten Çetinsaya, toplantıların kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve öğrencilerle süreceğini vurguladı.

Her üniversiteden iki araştırma görevlisinin toplantıya katılacağını ifade eden Çetinsaya, bu toplantının "yeniyasa.yok.gov.tr" web adresinden canlı yayımlanacağını ve böylelikle toplantıya katılamayanların da izleyerek görüşlerini anında web üzerinden belirtebileceğini anlattı.

Türkiye Öğrenci Konseyi'nin yöneticileriyle ve üniversitelerin öğrenci temsilcileriyle de görüşeceklerinin altını çizen Çetinsaya, Aralık ayının ortasında da bir basın toplantısı yaparak görevdeki bir yılını değerlendireceğini dile getirdi.

'BİZİM KURUM AÇILMAYAN TELEFONLARI VE KAYBOLAN EVRAKLARIYLA MEŞHUR'

Uzun bir süre iş yükü ve işleyiş sürecini nasıl kolaylaştırabilecekleri üzerine çalıştıklarını söyleyen Çetinsaya, "Gizlemeye gerek yok. Bizim kurum şöyle meşhur; açılmayan telefonlar ve kaybolan evraklar" diye konuştu.

Çetinsaya, çalışanların ya sabahtan itibaren gelen telefonları cevaplamak ya da evraklarla ilgilenerek telefonları cevaplayamayacak kadar yoğun olduğunu vurguladı.

"Çağrı merkezi" projelerinin sonlandırılmak üzere olduğunu anlatan Çetinsaya, artık öğrenciden hocaya kadar herhangi bir konuda sorunu olanların çağrı merkezine başvurabileceğini bildirdi.

'DENKLİK KONUSU DAHA İŞLEVSEL HALE GETİRİLMEK İÇİN ÇALIŞILIYOR'

Denklik konusunun daha işlevsel hale getirilebilmesi için çalışıldığını dile getiren Yök Başkanı Çetinsaya, en çok şikayet aldıkları konunun bu olduğunu bildirdi.

Gökhan Çetinsaya, sistemin değiştirilmesi halinde yüzde 100'lük bir kapasite artışının söz konusu olabileceğine dikkat çekti.

'ŞİDDET İÇERMEDİKÇE HER TÜRLÜ ÖĞRENCİ EYLEMİ MEŞRUDUR'

Çetinsaya'ya YÖK'e tepki gösteren öğrencilerle görüşmeyi düşünüp düşünmediğine ilişkin soru soruldu. Çetinsaya'nın cevabı ise şu oldu:

"Bu arkadaşlarımızdan böyle bir talep gelirse neden olmasın? Bizim kurduğumuz sistem o kadar açık ki 'bize görüşünüzü iletin, web'den yayınlayalım' diyoruz. Son protestoların barışçıl geçmesine en çok ben sevindim. O kavga ve gürültüyü gördükçe içim burkuluyor. Bunu her yerde tekrarladım; şiddet içermedikçe her türlü öğrenci eylemi meşrudur, yapılmalıdır da. Ama YÖK karşıtı hareketin YÖK'ün ara rejimlerdeki rolü dolayısıyla bir tepki olduğunu düşünüyorum. Yoksa kendi halinde işleyen YÖK kurullarının ve kararlarının dışında arkadaşlarımızın şikayet ettiği konularda çok da fonksiyonu yok. Onlar daha çok geçmişteki uygulamalara tepki duyuyorlar. Şu anda bütün ideolojik vasıtalardan arındırılmış şartlarda üniversitelere bölüm açıyoruz, dekan atıyoruz, yaz okullarını düzenliyoruz.

Bunu saygıyla karşılıyorum. Aslında YÖK'ü protesto ederken başka bir şey söylemeye çalışıyorlar. Bunu anlıyorum ama söyledikleri YÖK bugün yok. Küreselleşmenin yol açtığı sorunlara tepki gösteriyorlar.

Yükseköğretim sistemi içinde bir regülatöre ihtiyacımız var. Bunun adı YÖK olur, başka bir şey olur. Regülatör olmadan sistemi yönetemezsiniz. Biz de bir planlama, denetleme kurulu olmasını hayal ediyoruz."

'ÖĞRENCİLERE OY HAKKI VERİLMEMESİNİN NEDENİ MALİ VE İDARİ BOYUTLAR'

Öğrencilere oy hakkı verilmemesine ilişkin de değerlendirme yapan YÖK Başkanı Çetinsaya, bu hak verildiği takdirde öğrencilerin idari ve mali boyutlarda da yaptıklarından sorumlu tutulacağından dolayı böyle bir yola gidildiğini söyledi.

Çetinsaya, tasarının tartışıldığı süreçte öğrencilerden gelecek tepkileri çok önemsediğini ifade etti.

Çetinsaya, tasarının tartışılması sürecinde gelen yorum ve eleştirilerin tamamının oluşturdukları ekip tarafından analiz edildiğini sözlerine ekledi. (cnn)