Güneydoğu illerindeki ‘abluka’nın bir an önce son bulmasını talep eden 1100’ün üzerindeki akademisyen, “Bu suça ortak olmayacağız”denilen bir bildiri yayınlamıştı.

Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, akademisyenleri ‘aydın müsveddesi’, ‘cahil’ ve ‘hain’ olarak tanımlamış, ardından Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı da (YÖK) gereğinin yapılacağını açıklamıştı.

Tunca Öğreten’in Diken’de yer alan haberine göre, Bilgi Üniversitesi Hukuk  Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, YÖK’ün ‘gereğini yapması’ için ihtiyacı olan 2547 Sayılı Kanun Madde 53/b ikinci cümlesi’nin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğine dikkati çekerek,  “Hangi fiillere hangi disiplin cezasının uygulanacağı, bu bentte sayılan kişilerin disiplin işlemleri ve disiplin amirlerinin yetkileri, devlet memurlarına uygulanan usul ve esaslar da göz önüne alınmak suretiyle Yükseköğretim Kurulunca düzenlenir’ ifadesi iptal edilmişti. Bu durumda YÖK’ün, akademisyenler hakkında yaptırımda bulunması mümkün değil” diye konuştu.

Söz konusu iptal kararının 7 Nisan 2015’te Resmi Gazete’de yayımlandığını söyleyen Akdeniz, sözlerine şöyle devam etti: “Anayasa Mahkemesi’nin kararı 7 Ocak 2016 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. Dahası, Anayasa Mahkemesi iptal kararını verdiğinden beri 2457 sayılı YÖK Kanunu’nda hiçbir değişiliklik yapılmadı. Dolayısıyla, mevcut öğretim elemanları ile ilgili Disiplin Yönetmeliği’nin şuanda uygulanması mümkün değildir. Açılan disiplin soruşturmaları yok hükmündedir ve bu durum, akademisyenler tarafından savunma olarak kullanılabilir ve soruşturmaların geri çekilmesi talep edilebilir. Daha açık ve net söylemek gerekirse üniversiteler şu anda öğretim elemanları hakkında hiçbir disiplin soruşturması açamaz.”