Koronavirüs (Covid-19) vakalarının artışıyla hastanelerin yoğun bakım servisleri hızla dolarken, yoğun bakım yataklarının başhekimliklerin talimatıyla “VIP ve özel hastalar için ayrıldığı” öne sürüldü.

Genel Sağlık-İş Başkanı Bacaksız, “Bu hekimlik mesleğine müdahale etmektir, bu insanlık suçudur” ifadeleriyle tepki gösterdi.

Covid-19 vakalarının hızla artmasıyla hastanelerdeki yoğun bakım yataklarının neredeyse tamamının dolduğu sağlıkçılar ve yetkililer tarafından dile getiriliyor.

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız ise yoğun bakımlarda hasta yatakları için torpil yapıldığını savunarak basın açıklaması yaptı.

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Bacaksız’ın yaptığı açıklamada, “Siyasi iktidarın atadığı liyakatsiz bazı yöneticilerinin, yoğun bakımda boşalan yoğun bakım yatağına öncelikle ‘torpilli' hastanın yatırılması talimatı verdiği bilgisi tarafımıza ulaşmıştır” ifadeleri yer alırken Sağlık Bakanlığı ise “Yoğun bakımda torpil iddiaları gerçek dışı” diye açıklama yaptı.

‘ÇOK TEHLİKELİ BİR ŞEY’

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Bacaksız, “Ulaştığımız bilgileri kamuoyuyla paylaşalım ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da bunları soruştursun istedik ama Bakan Koca bunu yapmadı” dedi.

Bacaksız, “Yoğun bakım servislerinin dolmasıyla beraber yoğun bakım yataklarında torpil yapıldığı duyumları son zamanlarda arttı ve bu çok tehlikeli bir şey. Bize bu tür ‘torpil’ bilgileri çoğunlukla İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerden geliyor” şeklinde konuştu.

‘ŞU KİŞİ ARADI, ŞU SİYASETÇİNİN YAKINI GELİYOR, YATAK AYIRIN DİYE TALİMATLAR GELİYOR’

“Sağlık Bakanı Koca, direkt bu reddetmek yerine böyle bir şey varsa, böyle bir şey yapılıyorsa bana ulaşın demeliydi ama demedi” diyen Bacaksız, şunları anlattı:

“Hastanelerin başhekimliklerini İl Sağlık Müdürlükleri veya siyasetçiler arıyor. Başhekimlikler ise ‘VIP hasta var, özel hasta var ve yatak ayıracağız’ diyor. Hatta başhekimliklere, ‘Şu kişi aradı, şu siyasetçinin yakını, bu kişinin hastası ve yatak ayırın' diye talimatlar geliyor ve bu şekilde yoğun bakım yatakları ‘torpilli hastalar’ için ayrılıyor.”

‘HEKİMLİK MESLEĞİNE MÜDAHALE VE İNSANLIK SUÇU’

“Bu hekimlik mesleğine müdahale etmektir bu ve insanlık suçudur. Yeri geliyor günde 15 - 20 yurttaş sendikamızı arıyor. Bize, ‘Sağlık Bakanlığı’na ulaşamıyoruz, hastamız yatması gerekiyor ve bize yardımcı olur musunuz?’ diye soruyorlar. Yurttaşlar hastanelerde yatak bulamıyor.”

‘DURUM BU KADAR VAHİM’

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi Eş Başkanı Kubilay Yalçınkaya ise hastanelerdeki son durumu şöyle aktardı:

“Bürokrasiden bir kişinin hastanelerde boş yatak bulamadığını ve hasta eşine kendi ilişkileriyle bir hastanede yatak bulduğunu biliyorum. Yurttaşların, hastaların boş yatak bulamadığı bir dönemde filyasyon ekiplerinin VIP hastalar için, ayrıcalıklı kişiler için seferber edildiğini ve bu kişilere düzenli test yapıldığını biliyoruz. Geçen günlerde Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir yurttaşa, ‘Birkaç saat bekleyin. Vefat edecek bir hastamız var ve boşalan yatağa sizi alalım’ dendiğini duyduk. Ankara'da bir saha araştırma yaptık ve Keçiören Eğitim Araştırma Hastanesi’nde, Dışkapı Hastanesi’nde, Yenimahalle Devlet Hastanesi’nde, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Ankara Şehir Hastanesi’nde hiç boş yatak olmadığını gördük. Ankara’da durum bu kadar vahim.”