1990’lı yıllarda Ankara’da aralarında ünlü sanatçı Yılmaz Erdoğan’ın amcası Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Namık Erdoğan’ın, HDP Milletvekili Pervin Buldan’ın eşi Savaş Buldan’ın da bulunduğu 19 kişinin zorla kaybedilmesinden sorumlu oldukları iddia edilen Mehmet Ağar’ın da aralarında bulunduğu sanıkların duruşması yarın görülecek.

Ankara JİTEM Davası’nın 12. Duruşması yarın, 5 Mayıs Cuma günü saat 10:00’da Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşecek.

1993-96 yılları arasında zorla kaybedilen ve yasadışı keyfi infaz edilen 19 kişinin akıbetiyle ilgili süren davada sanıklar Mehmet Ağar, İbrahim Şahin, Korkut Eken, Ayhan Çarkın, Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Ercan Ersoy, Ahmet Demirel, Ayhan Özkan, Seyfettin Lap, Enver Ulu, Uğur Şahin, Alper Tekdemir, Yusuf Yüksel, Abbas Semih Sueri, Lokman Külünk, Mahmut Yıldırım, Nurettin Güven ve Muhsin Korman “cürüm işlemek için oluşturulan silahlı teşekkülün faaliyeti kapsamında insan öldürmek” suçlarından yargılanıyorlar.

10 Şubat tarihli son duruşmada eski Ankara Emniyet Müdürü Orhan Taşanlar, dönemin Cinayet Büro Amiri Şentürk Demiral, Gasp Büro Amiri Akın Kızıloğlu, dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in danışmanı Mümtazer Türköne ve Doğan Özkan tanık olarak dinlendi.

Duruşma sonunda Fikri Sağlar’ın tekrar çağrı belgesi ile tanık olarak çağrılmasına; tanık Veli Küçük’ün, Fevzi Türkeri’nin, Emin Demirel’in, Ahmet Duran Alp’in ve Mesut Yılmaz’ın bir sonrası celsede SEGBİS sistemiyle dinlenecek şekilde hazır edilmelerine; gizli tanıklar “Emek” ve “Ayışığı”nın dinlenmesi yönündeki talebin de tanık sayısı göz önüne alınarak değerlendirilmesine karar verildi.

Davanın maktulleri arasında yer alan ve ZorlaKaybetmeler.Org veritabanında yer verilen, zorla kaybedildiği doğrulanmış olan isimler şöyle: Namık Erdoğan, Recep Kuzucu, Behçet Cantürk, Savaş Buldan, Hacı Karay, Adnan Yıldırım, Yusuf Ekinci, Feyzi Aslan, Salih Aslan, Faik Candan ve Abdulmecit Baskın.

Kaynak: hafiza-merkezi.org