İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi) her yıl düzenli olarak yayımladığı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Rapora göre Mart ayında iş cinayetlerinde en az 139, yılın ilk üç ayında 351 işçi yaşamını yitirdi.

Raporda yer alan bilgilere göre Mart ayında tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret ve metal işkollarında iş cinayetleri yoğunlaşıyor. Tarım işkolunda mevsimlik tarım işçisi, çiftçi, çoban, orman işçisi ve balıkçı olmak üzere 41 emekçi yaşamını yitirdi. İnşaat sektöründe ülke genelin 35 işçi hayatını kaybetti. İşçileri kentsel dönüşüm, 3.köprü, AVM’ler, rezidanslar, baraj yapımı gibi devasa projelerde çalıştırırken hayatlarını alan sermaye, aynı zamanda kentsel dokuyu ve doğayı da geri dönülemez bir biçimde tahrip ediyor.

Taşımacılık işkolunda ise 16’sı tır, kamyon, servis minibüsü, yolcu otobüsü, moto kurye, kargo ve taksi şoförü olmak üzere 17 işçi yaşamını yitirdi. Ambarlarda yaşanan iş cinayetlerinin bilgisine ulaşılamadığı için rapora eklenemedi. Taşımacılık işkolunda yaşanan cinayetlerin ana sebebi olarak 14-16 saate varan çalışma süreleri, araçların bakımının düzenli yapılmaması, yolların uygun olmaması gibi etkenler öne çıkıyor.

İŞÇİLER HAVA KOŞULLARINA BAKILMADIĞI İÇİN YAŞAMINI YİTİRİYOR

Rapora göre Mart ayında yaşamını yitiren 139 emekçinin 121’i işçi, memur statüsünde çalışan ücretlilerden; 12’si çiftçilerden/küçük toprak sahiplerinden ve 6’sı esnaflardan olmak üzere 18’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluşuyor. Ve işçiler en çok trafik/servis kazaları, ezilme/göçük, düşme, boğulma/zehirlenme ve diğer nedenlerden dolayı yaşamını yitirdi. Raporda diğer nedenler olarak belirtilen sebepler arasında çalışırken yıldırım düşmesi, silahla vurulma, kalp krizi ve intihar sonucu ölümler, çığ düşmesi ve en önemlisi çok çalışmaya bağlı kalp krizi ya da beyin kanaması.

Raporda Kocaeli geçiş köprüsünün Japon mühendis’i Ryoıchı Kıshı’nin intiharına da değinildi. Ryoıchı Kıshı’nin intiharının “işe bağlı olarak” gerçekleştiğini belirten Meclis, bu intiharların uluslararası çalışma ilişkileri içinde –ilk olarak Japonya’da– işe/çalışmaya bağlı ölüm olarak kabul edildiğini hatırlattı.

ULAŞIMDA YAŞANAN CİNAYETLER ŞİRKETİN İHMALİNDEN

Ulaşımda yaşanan iş cinayetleri ise trafik kazası ve bireysel hata olarak değerlendirilse de raporda servis araçlarının kontrolleri yeterince yapılmadığına dikkat çekildi. Örneğin servis minibüsü şoförü Ali Pirli ölümünden iki gün önce ailesine fren sistemi bozuk olduğu için sanayiye gittiğini ve firmanın borcu olduğu için yaptıramadığını belirtiyor. Sonra el frenini çekmesine rağmen araç üzerinden geçiyor ve hayatını kaybediyor.

MART AYINDA 13 KADIN VE 126 ERKEK İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ


Raporda SGK İstatistikleri’ne göre yaşanan iş cinayetlerinde ölen kadınların oranı yüzde 2 olduğu, meclisinse Mart ayı için kadın iş cinayetlerinin genel oranının yüzde 9 olaark tespit ettiği belirtildi.

MART AYINDA İŞ CİNAYETLERİNDE 4 ÇOCUK VE 47 YAŞLI İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Her ay çalışan çocukların iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğine değinen meclis, bu ay 4 çocuk işçinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Ancak çocuklar Suriye’den gelen mevsimlik tarım işçileri olduğu için isimleri ve diğer bigileri ne olarak belirlenemedi.

Mart ayında tarım, gıda, iletişim, büro, inşaat, taşımacılık, konaklama, savunma ve belediye işkollarında emekli ya da emeklilik çağında çalışan 47 işçi yaşamını yitirdi.

MART AYINDA İŞ CİNAYETLERİNDE 16 GÖÇMEN İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ


Göçmen işçilerin 14’ü Suriyeli, 1’i Afgan ve 1’i ise Japon… Yılın ilk üç ayında göçmen iş cinayetleri 25’e ulaştı. Bu cinayetlerde can verenlerin 19’u ise Suriyeli.
Mart ayında iş cinayetleri en çok Şanlıurfa, Adana, Bursa, İstanbul, Aydın, Kocaeli ve Konya’da can aldı. İş cinayetleri sanayileşen illerde yoğunlaştı.
16 ölüm Şanlıurfa’da;
10 ölüm Adana’da;
7’şer ölüm Bursa ve İstanbul’da;
6’şar ölüm Aydın, Kocaeli ve Konya’da yaşandı.
2015 / Mart ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitirenler: Ahmet Dönder, Kerim Aycan, Feyiz Ramazan, Betül Ramazan, Halit Ramazan, İkbal Selim, Emel İcil, Hatun Heçel Selim, Rıdvan Hasan, Semah Selim, Medat Uysal, Mümtaz Kutluca, Ahmet Ay, Musa Gobarancı, Ali Ballı, Halil Biçer, Celal Özdemir, Mustafa Kaya, Turgay Tunç, R.K., Abdullah Mehmet Timuru, Ümit Demir, Mustafa Ay, Murat Değer, Salih Dağ, İsmail Bakırhan, Turgut Keser, Mehmet Akman, Hamdi Ayan, Bayram Kılıçarslan, Ahmet Atlas, Bayram Sarı, Halil Güzel, Hasan Çelik, Avni Çakır, İsmail Baştekin, Mehmet Güler Giriş, Turgut Doğan, Sinan C., Muhammed Dibiz, Cengiz Çelik, Nevzat Candan, Yavuz Boz, Mehmet Kazak, Sevda Kaygusuz, Harun Selçuk, İlyas Çetinbaş, Fahri Ağca, Murat Karaman, Doğan Boztuna, Şaban Tiryakioğlu, Muammer Demir, Turhan Yılmaz, Gülcan Oğuz, Muhittin Yılmaz, Cemil Bozkuş, Kazım Er, Eyüp Akıncı, Salih Çelik, Musa Taş, E.Ç., Yusuf Gül, Kender Demiralp, Emre Çelik, Tacettin Karataş, Cemil Aydın, Muhammed Düzenli, Turgay Şarman, Yunus E., Cemalettin Baştepe, Ryoıchı Kıshı, Ahmet Ahmed, Fevzi Uçar, Birol Sakaoğlu, Sadık Akdağ, Taner Narman, Suat Akbaş, Vefa Çıplak, İsmail Coblar, Mehmet Türker, Mehmet Çukur, Turgut Demircan, Ziya Şararslan, Kadir İlmas, Nurullah Keklik, Mehmet Ali Duraman, Ali Genç, Fethi Pamukçu, Seyfettin Ar, Aydın Bilgiç, Hasan Gül, Aydın Yalçın, Yusuf Yağmur, M.A., Hüseyin Köse, Cuma Eken, Mehmet Alp Birand, İslam Kurt, Semih Akkoyun, Mehmet Öksüz, Mustafa Gök, Bakır Karaca, Harun Kılıçarslan, Mehmet Serkan Karakuş, Davut Koç, Ali Pirli, Ali İhsan, Zafer Ulusoy, Ali Öztürk, Hüseyin Karakoyun, İsmail Bağırgan, Özcan Yılmaz, Satılmış Beyaz, Erhan Demircan, Emrah Adaş, Mahir Tuna, Ali Boynuz, Ömer Celil Taşçıoğlu, İsmail Bağcı, Ayşe Bidal, Şükrü Tarı, Okan Al, Zekeriya Öksüz, Hüseyin Yaşar Şen, Harun Öztürk, Yetkin Demirgüç, Şükrü Çimen, Ahmet Bayrakoğlu, Etem Şimşek, Remziye Yünce, Murat Kardaş, Adem Kutlu, Levent Bakay ve ismini öğrenilemeyen altı işçi.

(sendika.org)