Sabah saatlerinde iş makinelerinin girdiği Kamp Armen’de dayanışma nöbeti devam ediyor. Nor Zartonk, Dört Ayaklı Şehir ve İstanbul Kent Savunması, dayanışma nöbetine katkıda bulunmak için çağrı yaptı. "Kamp Armen, bize soykırımdan emanet Ermeni çocuklarının emanetidir" ifadelerine yer verilen çağrıda yıkım kararı verilen Tuzla Ermeni Yetimhanesi için, "Hepimizin, bu coğrafyada yaşayan tüm halkların ortak geçmişi, hafızası, bir arada yaşama umududur" denildi ve dayanışma çağrısı yapıldı.

Çağrı metni şöyle:

"HEPİMİZİN ORTAK GEÇMİŞİ"

“Dozerlerin ve iş makinelerinin karşısında, 1500’den fazla Ermeni çocuğun alın teriyle inşa edilmiş, her bir taşı çocukların küçük ama dirayetli elleriyle taşınımış, şimdi bu dozerlerin sökeceği ağaçları çocuklarca dikilmiş Kamp Armen’in önündeyiz.

“Bugün yıkmaya kalktıkları; yalnızca çoktandır çürümeye mahkum ettikleri, altından kalkılamayacak bürokratik süreçler içinde yok olmasına göz yumdukları köhne bir bina ve çevresinde bir zamanlar çocukların yeşerttiği doğası değil. Yıkmaya kalktıkları, 1500’den fazla yoksul ve yetim çocuğun el emeği göz nuru, onlara “ev” olmuş bir yetimhane. Soykırımdan sonra bu coğrafyada doğup büyüyen, büyük kısmının ailesi ve büyük ailesi soykırımı yaşamış ya da soykırım dönemine tanık olmuş Ermeni yoksul çocuklarının acılarıyla, kayıplarıyla baş ettiği, yaşamı ve umudu yeniden ürettiği bir yetimhane.

“Şehrin içinde birbirine eklemlenen, bir arada duran bu yok etme, yok edilme tecrübelerinin içinde Kamp Armen’i, tarihe, acıya, kayba ve umuda tanıklığıyla birlikte bir mücadele alanına çevirmeye çağırıyoruz! Çünkü Kamp Armen, bize soykırımdan emanet Ermeni çocuklarının emanetidir! Çünkü şimdi yıkmaya kalktıkları Kamp Armen, bizim, hepimizin, bu coğrafyada yaşayan bütün halkların ortak geçmişi, hafızası, bir arada yaşama umududur!”

NE OLMUŞTU?

Kamp Armen’de bu sabah yıkım başlamıştı. Kamp Armen olarak anılan Tuzla Ermeni Yetimhanesi'nde sabah saatlerinde başlayan yıkım işlemleri, yıkımı durdurmaya gidenlerin girişimleriyle durduruldu.