Diyarbakır, Mardin, Batman ve Şırnak’ta çeşitli tarihlerde birden fazla adam öldürme, kundaklama ve bombalama eylemini gerçekleştirdikleri iddiasıyla yargılanan ve aralarında ’Yeşilkod adMahmut Yıldırım’ın da bulunduğu 16 sanıklı JİTEM davasına devam edildi.

Diyarbakır 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, 16 sanık da katılmadı.

ADRES GERÇEK Mİ?

Mahkeme, Bingöl’ün Solhan İlçe Jandarma Komutanlığı’na, Mahmut Yıldırım’ın bildirilen Ankara’daki adresinin neye isnaden tespit edildiğinin sorulması için yazılan müzekkereye cevap beklenmesine karar verdi. Mahkeme ayrıca, Yeşil’in bu adreste oturup oturmadığının, bu adresin gerçek adresi olup olmadığının, başka ikamet kaydı bulunup bulunmadığının da sorulmasına karar verdi.

Bingöl’ün Solhan İlçe Jandarma Komutanlığı’ndan gelecek cevabın ardından mahkeme, Ceza Muhakemeleri Kanunu 247’nci maddesine göre işlem yapılmasına karar verdi.

15 GÜN SÜRESİ VAR

CMK 247’nci maddeye göre, ’Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım’ın arandığına dair gazete ilanı verilecek. Ayrıca bu ilan, Yeşil’e ait bilinen konutunun kapısına asılacak. Gazete ilanına rağmen 15 gün içinde gelmemesi durumunda, olay tutanak altına alınarak Yeşil’in ‘kaçak’ olduğuna karar verilecek.

ANTER’LE BİRLEŞEBİLİR

Diyarbakır 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi, ilan prosedürünün tamamlanmasının ardından, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 248’inci maddesinin uygulanması ile ilgili önümüzdeki celse karar vereceğini bildirdi. CMK 248’inci maddeye göre, Yeşil uygulanan prosedüre rağmen mahkemeye gelip teslim olmazsa, Türkiye’de bulunan mallarına, hak ve alacaklarına amaçla orantılı şekilde mahkemece el konulabilecek. Yeşil’in yasal olarak bakmakla yükümlü olduğu yakınları malvarlığına el konulması kararı nedeniyle yoksulluğa düşerse, mal varlığından geçimlerini sağlamak üzere yardım yapılması için kayyuma izin verilecek.

Mahkeme heyeti, Musa Anter cinayeti davasının da bu dosya ile birleştirilmesi konusunda görüşünü iki dosyayı inceledikten sonra vereceğini açıkladı.

TUTUKLULUĞA DEVAM

Mahkeme, haklarında yakalama emri bulunan sanık Mahmut Yıldırım, Hacı Hasan, Mehmet Zahit Karadeniz ve Muhsin Gül hakkındaki yakalama emri ile sanık Abdülkadir Aygan için çıkartılan gıyabi tutuklama kararlarının devamına karar verildi. Toplam 16 sanık hakkında ’cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak’ ve ’birden fazla kişiyi öldürmek’ suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 15’er yıl arasında değişen hapis cezası isteniyor.

OĞLU: ÖLDÜ DİYE BİR BİLGİ GELMEDİ

Yeşil’in oğlu Murat Yıldırım, 4 yıl önce babasını anlatan bir kitap yazmış ve yeni fotoğraflara yer vermişti. Fotoğrafta Yıldırım kardeşiyle görülüyor. Oğul Yıldırım, “Babanız hayatta mı?” sorusuna, “Ben babamın öldüğüne dair bilgi almadıysam ve cesedini görmediysem neden öldüğünü söyleyeyim” demişti.