Bitlis’in Ahlat ilçesine bağlı Ovakışla beldesi Belediye Eş Başkanı Ahmet Demir 4 yıla yakın bir süredir cezaevinde tutuluyor. Demir 6 yıl ceza aldı ancak dosyası şu an Yargıtay’da bekliyor. Aldığı ceza Yargıtay’da bekletildiği için Demir şu an denetimli serbestlik yasasından yararlanamıyor. Demir’le birlikte aynı suçlamalardan yargılanan kardeşi Ali Demir ise 1 yıl tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi. Ali Demir şimdi de yetkililere sesleniyor: “Abim sırf belediye başkanı olduğu için onu cezalandırıyorlar. Devlet bize insan gibi davransın.” 

‘BU KADAR HAKSIZLIĞA YETER DİYORUZ’

Hacı Bişkin'in Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, Demokratik Bölgeler Partisi’nden Ovakışla beldesine belediye başkanı olarak seçilen Demir, yerine 2016 yılında kayyım atandıktan sonra tutuklanarak Bitlis Cezaevi’ne gönderildi. Ahmet Demir’in kardeşi Ali Demir de aynı suçlamalardan dolayı tutuklandı. İki kardeş Bitlis Cezaevi’nde 1 yıla yakın aynı koğuşta kaldı. Fakat ilerleyen zamanlarda Ahmet Demir buradan sürgün edilerek Erzurum’daki Oltu Cezaevi’ne götürüldü.

Ağabeyinin sırf belediye başkanı olduğu için cezalandırıldığını söyleyen Demir, “Bu kadar haksızlık olmaz” diyerek yaşadıkları duruma tepki gösteriyor. Demir şunları söyledi: “Biz ağabeyimle aynı suçlamalardan yargılanıyorduk. Bir sene sonra tahliye edildim. Ama ağabeyim tahliye edilmedi. Bana yöneltilen suçlamalar abimden daha fazlaydı. Sırf belediye eş başkanı olduğu için onu bırakmadılar. Boşu boşuna cezaevinde tutuyorlar. Abim tutuklandığnda emniyette bile kendisine, ‘Siz iyi çalıştığınız için ve göze battığınız için cezalandırdık’ dendi. Dosyalarımızı hazırlayan savcı da FETÖ’den içeri alındı. Bu kadar haksızlığa ‘Yeter Artık’ diyoruz.”

‘CEZAEVİNİN HALİ İÇLER ACISI…’

Ahmet Demir’in cezası eğer bugüne kadar Yargıtay’da ele alınsaydı şu an denetimli serbestlik yasasından yararlanıyor olacaktı. Ancak dosya Yargıtay’da beklediği için Demir’e tahliye yolu görünmüyor. Ağabeyi ile yaptığı son görüşmesini de aktaran Demir şöyle devam etti: “Korona virüsünden kaynaklı ağabeyimle aynı cezaevinde bulunan hastalar hastaneye de götürülmüyor. Götürülseler bile 14 günlük karantina sürecine tabi tutuluyorlar. Bu yüzden kimse bu durumu göze alamıyor. Ağabeyim, ‘Bizim bulunduğumuz cezaevinin hali içler acısı. Durumumuz çok kötü’ dedi. Ağabeyim uzun tutukluluk süresinden dolayı büyük bir mağduriyet yaşıyor. Devletin bize insan gibi davranmasını istiyoruz. Bir tecavüzcüye yaklaşımlarını bir siyasi tutsağa da göstersinler. Bu haksızlığı haykırıyoruz.”
Demir son olarak ağabeyinin eşinin tansiyon hastası olduğunu söyleyerek görüşlerde 450 kilometre yol katettiğini söylüyor: “Ağabeyim defalarca yakın cezaevine sevk istedi ama bu talebi hep reddedildi. Eşinin raporlarını bildirmemize rağmen bu talebi bize çok gördüler. Devlet bize kinle yaklaşmasın. Devletin vatandaşına böyle davranmasını istemiyoruz. Elleri silaha bulaşmamış insanlar cezaevlerinde tutulmasın artık.”

KONU MECLİS GÜNDEMİNDE

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da konuyu Meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e soru önergesi veren Gergerlioğlu, Gül’ün şu soruları yanıtlamasını istedi: “

– Ahmet Demir isimli yurttaş, ceza dosyasının onanması halinde cezaevinden tahliye mi olacaktır?

– Ahmet Demir isimli yurttaşın ceza dosyası ne kadar zamandır onanma aşamasındadır?

– Son 4 yılda Türkiye cezaevlerinde cezaevinde kalma süresi dolup Yargıtay tarafından karar beklenen mahpus sayısı kaçtır?