Şırnak’ın Cizre ilçesinde 29 Ekim 2019 tarihinde görevden alındıktan sonra yerine kayyım atanan seçilmiş Belediye Eş Başkanı Mehmet Zırığ ve iki amcasına ait taşınmaz (ev) hakkında kamulaştırma kararı alındı. Söz konusu karar, Zırığ'ın yerine kayyım olarak atanan İlçe Kaymakamı Sinan Davutoğlu yönetimindeki belediye tarafından alındı.

Belediye Uzlaşma Komisyonu tarafından Zırığ ve amcalarına gönderilen kamulaştırma kararında, "İlçemiz Dicle Mahallesi 618 ada 5 nolu parselde mülkiyetinizde bulunan taşınmazla ilgili kamu yararı kararı alınmıştır” ifadelerine yer verildi. Ayrıca gönderilen kararda, "Belediye Encümen kararı" denmesi dikkat çekti.

ZIRIĞ'DAN KARARA TEPKİ: ‘ADETA EVİNİZİ BAŞINIZA YIKACAĞIZ’ DİYORLAR

Karara tepki gösteren seçilmiş Belediye Başkan Zırığ, söz konusu durumu "düşman hukuku" olarak yorumladı. "Dünya koronavirüsle, kayyım benim şahsımda Cizre halkını cezalandırmakla uğraşıyor" diyen Zırığ, "Bu aslında 'Seni burada barındırmayacağız' mesajıdır. Bölgede AKP’lileşmiş bütün devlet kurumlarının yetkilileri her türlü saldırganlıktan geri durmuyorlar" dedi. Tek mal varlığı olan taşınmazı seçimler öncesi beyan ettiğini ve ilgili kurumlara bildirimde bulunduğunu hatırlatan Zırığ, "O kadar pervasızlaşmışlar ki adeta 'Evinizi başınıza yıkacağız' demektedirler. Bu benim şahsımda Cizre halkı ve Kürt halkına ‘Evlerinizi dahi sizlerden alacağız’ denilmek istenmesidir. Ne Cizre ne de Kürt halkı size asla boyun eğmeyecektir” diye konuştu.

İTİRAZDA BULUNACAK

"Kamu yararı" kararı için Belediye Meclis kararının olması gerektiğinin altını çizen Zırığ, “Ortada olmayan bir meclisle kayyum tek başına karar almaya çalışmaktadır. Etrafında topladığı birkaç kişiye encümen sıfatları yapıştırarak, kararlar alınıyor. Bunun hukuken herhangi bir izah ve karşılığı yoktur. Kayyum döneminde yalnızca benim ve 2 amcamın evinin kamulaştırıldığını biliyoruz. Mevcut duruma karşı hukuki her türlü itirazımızı sonuna kadar kullanacağız” dedi. 

Kaynak: MA