AKP'de, yerel seçimlerden yine birinci parti çıkması ve en çok fazla belediye başkanlığını kazanmasına karşın, kesin olmayan sonuçlara göre Ankara ve İstanbul'un da aralarında bulunduğu metropoller, Akdeniz şeridindeki kentlerin CHP; genel seçimlerde partinin 'kalesi' olarak nitelendirilen bazı illerin de, ittifak ortağı MHP'ye karşı kaybedilmesinin nedenleri sorgulanıyor.

Ayşe Sayın'ın BBC Türkçe'de yer alan haberine göre parti içinde, aday tercihlerindeki hatalardan, teşkilatların yorgunluğuna, sandıklara yeterince sahip çıkılmadığından, yerel seçimlerde ittifak yapılmasının yanlışlığına kadar bir çok konuda özeleştiri yapılırken, HDP'nin aday çıkarmadığı batıda CHP'ye açık destek vermesinin büyükşehirlerin kaybedilmesinde önemli rol oynadığına dikkat çekiliyor.

AKP'de şimdi gözler, seçim gecesi yaptığı balkon konuşmasının ardından, henüz başka açıklama yapmayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da. Erdoğan'ın Ankara ve İstanbul'daki seçim sonuçlarının kesinleşmesinin ardından, partinin yetkili kurullarını toplaması, yerel seçim sonuçlarının saha analizleri için görevlendirme yapması bekleniyor. Seçim sonuçlarına ilişkin saha analizlerinin ardından ise 'değişim' için düğmeye basabileceğine dikkat çekiliyor.

İKİNCİ METAL YORGUNLUĞU DEĞİŞİMİ OLABİLİR Mİ?

Erdoğan, seçim gecesi yaptığı balkon konuşmasında, seçimde kaybedilen yerlerle ilgili eksikliği kendilerinde arayacaklarını belirtip, "Önümüzdeki dönem hem partimiz, hem de ülkemiz için hayırlıya doğru bir değişim dönemi olacaktır" mesajı vermişti.

AKP'de yerel seçim sonuçlarının özellikle büyükşehirlerde, 2017'deki başkanlık sistemine geçişi öngören anayasa değişikliği referandumuyla benzerlik gösterdiğine vurgu yapılıyor. Erdoğan, anayasa referandumundan sonra Ankara, İstanbul'un da aralarında bulunduğu birçok büyükşehirde, 'metal yorgunluğu' gerekçesiyle belediye başkanlarını istifa ettirmişti.

AKP'de seçim sonuçları, "Seçimin kazananı yok, ama kaybedeni İYİ Parti" sözleriyle özetleniyor.

Üst düzey bir parti yöneticisi, "Seçimin birinci kaybedeni İYİ parti, Çünkü hiç il belediyesi kazanamadı. İkinci kaybedeni CHP. Çünkü HDP desteği olmadan oyunu artıramadığı ve yüzde 22-23 bandını aşamadığı bir kez daha görüldü. Üçüncü kaybeden biziz, metropoller ve partimizde olan bazı belediyeleri kaybettik. Belki burada en az kaybeden MHP, çünkü oyu düşük olmasına karşın, belediye sayısını artırdı" değerlendirmesini yapıyor.