Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu’nun AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için “çözüm konusunda bir adım atmayı düşünürse tabii ki konuşuruz” açıklamasının ardından başlayan tartışmaları değerlendirdi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın, AKP’nin bir “hamle” yapması halinde, HDP’nin tercihinin muhalefetin tümünü kapsayacak, geniş bir toplumsal temele dayanacak, parlamentonun etkin bir biçimde rol üstleneceği, yasal çerçeveye bağlanmış ve şeffaf bir sürecin işletilmesi olduğu yönündeki açıklamasını anımsatan Fatih Polat, “Tüm bu tablo içinde bir adım geriye çekilerek etraflı bir tartışma yapmak daha anlamlı olabilir. AKP’nin belirli bir dönemden sonra MHP ve güvenlik bürokrasisi tarafından kuşatıldığı için diyalog sürecinden uzaklaştığı gibi bir tez, büyük yıkımlara neden olan pratikler bakımından AKP’yi sorumluluk alanından çekip çıkaran bir öze sahip. Sanki ‘çözüm’ için dünyaya gelmiş ama yoldan çıkarılmış bir parti. Böyle bir güzellikle anılmak kaç partiye nasip olabilir?” diye sordu.

“Kürt sorununa dair sürecin son 35 yılını yakından takip edenler, en sert dönemlerde dahi çatışan taraflar arasında çeşitli biçimlerde bir “temas” sürecinin olduğunu bilir. Ancak, bu karşısındaki tarafı elimine etme üzerine mi kurulu, yoksa sorunun ağırlığına uygun tanımayı içeren bir diyaloğa dönüşüyor mu?” diye soran Polat, “Şu anda ikincisine dair bir işaret göremiyoruz. Ama konumuz bağlamında bir o kadar önemli olan soru da şudur: Barışın kazanılması için demokratik güçler bunu gündem ederek, barışın toplumsallaşması bağlamında yeterli bir çaba gösteriyor mu? Dünya deneyimlerinin de bize söylediği gibi, barış kazanılsa dahi, ona sahip çıkan güçlerin enerjisi kadar hayat bulabiliyor” ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı burada.