Ekonomik kriz ve salgın harcamalarına bütçede kaynak bulamayan iktidarın, kıdem tazminatının gasp edilmesi gündeminde sonra şimdi de alkol cezalarının arttırılmasıyla gündemde. AKP Aydın Milletvekili Metin Yavuz ile bir grup AKP milletvekilinin hazırladığı yasa teklifine göre, gece saat 22:00 ila sabah saat 06:00 saatleri arasında alkollü içki satışı yapan bakkal, market, bayi ve benzeri iş yerlerine 65 bin lira ila 320 bin lira arasında değişen tutarlarda para cezası kesileceği ileri sürüldü. Şu an yürürlükte olan düzenlemeye göre gece saat 22:00'den sonra alkol satanlara 20 bin-40 bin TL arasında ceza kesiliyor.

Sözcü’den Erdoğan’ın haberine göre teklifte bu yasağı 5 yıl içerisinde 3 kez işleyen iş yerlerinin tüm perakende alkollü içki ve açık alkollü içki satış ruhsatları iptal edilecek. Satış belgesi iptal edilen iş yerlerine 2 yıl boyunca yeni belge de verilmeyecek.

Düzenlemeye göre, rakı ve viski gibi içkilerin yapımında kullanılan etil alkolü satışa sunan ya da satan işletmelere 20 bin liradan 100 bin liraya kadar değişen tutarlarda idari para cezası kesilecek. Aynı şekilde kaçak tütün satanlar da cezalandırılacak.

'HOBİ BAHÇELERİNE YASAK'

Ayrıca yeni düzenlemeyle, tarımsal arazilere kurulan hobi bahçelerinin yasaklandığı belirtildi. Buna göre, tarım arazilerine yapılan hobi bahçelerine bin liradan az olmamak üzere her bir metrekare için 10 TL ceza kesilecek ve yapının yıkılıp tarlanın eski haline dönüştürülmesi için 2 ay süre verilecek. 2 ay içinde yıkım yapmayanlara 3 kat ceza uygulanacak. Yıkım yine de yapılmazsa Tarım Bakanlığı bu yerleri yıkacak ve yıkım parasının iki katı tutarında bedeli belediye ve il özel idarelerinden tahsil edecek. Geçiş sürecini sağlamak amacıyla bu cezalar 5 yıl boyunca yarı oranında kesilecek.