Yeni bir Kürt partisi kurulacak tartışmalarının ardından Kasım ayında kuruluş ilan edilen Kürt Demokrat Partisi’nin (KDP) faaliyeti durduruldu.  

Diyarbakır’da bulunan il binasına giden polisler, kapatma talimatının İçişler Bakanlığından geldiğini bildirdi.  

POLİS: SÖZLÜ TALİMAT GELDİ 

Kürt Demokrat Partisi Genel Başkanı Reşit Akıcı, polisten kapatma talimatına ilişkin tebligatı istedi. Kapatma talimatının yazılı olmadığını belirten polis, İçişleri Bakanlığının kapatma talimatını sözlü olarak kendilerine ilettiğini bildirdi.  

Artı Gerçek’ten Remzi Budancır’ın haberine göre, bina içinde “kapatma işlemi” ile ilgili tutanak tutan polis, binanın dışında bulunan tabelayı indirmek istedi. Bunu kabul etmeyen parti yöneticileri polis ile görüştü.  Yapılan görüşmenin ardından parti tabelası indirilmedi ancak tabelanın üzeri bantla kapatıldı.  

AKINCI: BAKANLIĞA BİLDİRDİK 

Bunun hukuki olmadığını belirten Kürt Demokrat Partisi’nin (KDP) Genel Başkanı Reşit Akıncı, kapatma isteğinin Diyarbakır Emniyeti’nden gittiğini söyledi. Partinin kuruluşunun İçişleri Bakanlığına bildirildiğini, tüm işlemlerinin hukuki olduğunu belirten Akıncı, polisin bu tutumunun kabul edilemez olduğunu söyledi. Polis “Sözlü talimat” gerekçesi ile bu işlemi gerçekleştirmek istediğini belirten Akıncı, işlemin durdurulması için girişimde bulunacaklarını belirtti. 

2 OCAK’A KADAR SÜRE VERİLDİ, PARTİNİN LOGOSU KAPATILDI 

Polisin bina içinde işlemleri devam ederken, parti yöneticilerin yaptıkları girişimle faaliyetlerin durulmasına ilişkin işlem duruldu. Sadece parti tabelası ve logonun üzeri bantlarla kapatılacağı belirtildi. Kürt Demokrat Partisi’ne yasal işlemlerin tamamlanması için 2 Ocak’a kadar süre verildiği belirtilirken, parti yöneticilerin bu süre zarfında Ankara’ya giderek girişimde bulunacağı aktarıldı. 
Bunun ardından binasının dışında bulunan tabela dahil tüm pankartlar polis gözetiminde kapatıldı.