AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, infaz düzenlemesini de içeren, “2. Yargı Paketi”nin birkaç hafta içinde Meclis gündemine getirileceğini açıklamasının ardından gözler yeni düzenlemenin detaylarının neler olacağına çevrildi.

Milliyet’ten Şebnem Hoşgör’ün haberine göre, infaz düzenlemesinin büyük ölçüde tamamlandığını belirten AKP kurmayları, bu ay muhalefet partilerini ziyaret edeceklerini söyledi.

Şubat ayı başında Meclis’e sunulması planlanan düzenlemenin, kapasite üstü doluluk yaşanan cezaevlerini ne ölçüde etkileyeceğini ise istisna tutulan suçların belirleyeceği ifade ediliyor.

Habere göre kulislerde, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK), “Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti”ne ilişkin 188. maddesinin bazı fıkralarının infaz indirimi kapsamına alınabileceği konuşuluyor.

AKP kurmaylarından edinilen bilgilere yer verilen haberde, yeni bir gelişme yaşanmaması halinde ‘yeni infaz paketi’, özetle şu düzenlemeleri içerecek:

“Cinsel istismar”, “uyuşturucu”, “örgütlü suçlar”, “terör suçları”, “kasten öldürme” ve “mükerrer suçlar” hariç olmak üzere, diğer suçlarda infaz indirimine gidilecek.

Halen ceza süresinin üçte ikisinin infaz edildiği suçlarda infaz süresi ceza süresinin yarısına çekilecek.

Denetimli serbestlik sistemi değişecek. Halen 1 Temmuz 2016’dan önce işlenen suçlar için 2 yıl, diğer suçlar için de 1 yıl olan denetimli serbestlik süresi, yeni sistemde alınan cezaya göre beşte bir oranında uygulanacak. Yani denetimli serbestlik uygulaması bundan böyle infaz süresinin 5/4’ünü tamamlayanlar için geçerli olacak.

İnfaz düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle birlikte ilk etapta yaklaşık 42 bin kişinin tahliye olması bekleniyor.

Konutta infaz usulünün de kapsamı genişleyecek. Bu çerçevede de kadınların veya 65 yaşını bitirmiş kişilerin mahkum oldukları toplam 2 yıl, 70 yaşını bitirmiş kişilerin mahkum oldukları toplam 3 yıl, 75 yaşını bitirmiş kişilerin mahkûm oldukları toplam 5 yıl veya daha az süreli hapis cezasının konutunda çektirilmesine karar verilebilecek.

Ayrıca kadınlar doğum yaptıktan, ancak 1 yıl sonra cezaevine alınabilecek.

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) son verilerine göre cezaevlerinde 220 bin kapasiteye karşılık 280 bin tutuklu ve hükümlü bulunuyor.