İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve tutuklu polisler hakkında verdiği tahliye kararını iptal etti.

bugün.com.tr sitesindeki habere göre, Samayolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile yolsuzluk ve 'Selam terör örgütü' soruşturmalarında görev aldıkları için tutuklanan polisler hakkında verilen tahliye kararları, geçici hakim Erdoğan Şimşek tarafından yok sayıldı.

İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi, Karaca ile birlikte 62 polisin tahliyesine karar vermişti. Mahkeme kararı 3 gündür uygulanmamıştı. İddialara göre yoğun baskılar nedeniyle infaz savcıları kararların uygulanması için imza atmadı.

HSYK da dün jet hızıyla toplanarak tahliyelere karar veren 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nin hakimi Mustafa Başer’i açığa aldı. Mahkemeye bugün geçici olarak hakim Erdoğan Şimşek görevlendirildi.

Bu görevlendirmeden hemen sonra Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılığı mahkemeye başvurarak tahliye kararlarının yok sayılmasını, tahliye kararlarının infaz edilmeden savcılıktan istenmesini, mahkemenin kararı uygulamayanlar hakkında yaptığı suç duyurusunun da geri istenilmesini talep etti.

Talebi değerlendiren yeni hakim Erdoğan Şimşek, mahkemenin tahliye konusunda karar verme yetkisi olup olmadığının tespitinin yapılmasının gerektiğini belirtti. Geçici hakim, soruşturma sırasında hakim tarafından verilmesi gerekli kararları almanın, itirazları incelemenin sulh ceza hakimliğine ait olduğunu savundu. Asliye ceza mahkemelerinin soruşturma aşamasındaki işlerle ilgili olarak tutuklama ve tahliye kararı verme yetkileri olmadığını belirtti.

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’nün görüşünü hatırlatan hakim, İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi’nin reddi hakim taleplerini kabul kararı ile kendi mahkemesinin verdiği tahliye kararlarının hukuki dayanaktan yoksun olduğunu iddia etti. Bu nedenle mahkemenin verdiği tahliye kararının yok hükmünde sayılması gerektiğinin anlaşıldığını belirten hakim, aynı nedenlerle tahliye kararlarını yerine getirmeyen görevliler hakkındaki suç duyurusu ve savcılarla ilgili HSYK’ya evrak gönderilmesi kararlarının da yerine getirilmesine yer olmadığına karar verdi.