Sultan Kılıç / Demokrat Haber

 

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Eski Genel Başkanı Turgut Öker, Yazar Turan Eser, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Malatya Şube Başkanı Songül Canpolat, Şube Sekreteri Basri Şahin, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Elazığ Şubesinden Necla Güney ve beraberindeki bir grup, Malatya’nın Doğanşehir ilçesine bağlı Sürgü beldesinde geçtiğimiz günlerde Kürt Alevi oldukları gerekçesiyle saldırıya uğrayan Evli ailesini ziyaret ederek desteklerini sundular.

 

Evli ailesini ziyareti sırasında Turgut Öker şöyle dedi:

 

“Bu, Alevilere yönelik uygulanagelen baskının, zulmün somut olarak 2012 yılında Sürgü’de gündeme gelmesidir. Bugüne kadar Alevilerin yürekli şekilde kendilerini ifade edememesinin sırtımıza yüklediği kamburudur aynı zamanda. Bu topraklarda yaşayan insanlar, Alevilerin Ramazan ayında oruç tutmamasına saygı gösterseydi, Aleviler de bunu, birlikte yaşadığı insanlara cesaretli bir şekilde anlatabilseydi bugün bu saldırıları yaşamayacaktık.

 

Burada yaşananlar, bütün Alevilerin ortak derdi, ortak sorunudur. Somut olarak, Evli ailesi bunun bedelini ödüyor. Ramazan ayında Alevilerin özgürleşmesine hizmet eden bir bedel bu. Bu kapsamda bu olayı bir ailenin problemi olarak görmüyoruz. Türkiye’de yaşayan milyonlarca Alevi’nin sorunudur. Bu nedenle de bütün gücümüzle burada direnen ailenin yanındayız. Direnmekten, saldırıların üstüne gitmekten başka şansımız yok.

 

Alevilerin kalıcı bir yaşama yönelmesi, ekonomik açıdan güçlenmesi karşısında, egemen güçlerin Alevileri yaşadıkları topraklardan uzaklaştırarak sahip oldukları değerlere el koyduklarını Maraş, Sivas, Çorum katliamlarından biliyoruz. Burada da böyle bir dayatma söz konusu.

 

Başbakan, iktidar partisi üyeleri; Alevilerin katli vacip, mal varlığı helal diyen Ebu Suud Efendiyi överse, onun arkasından gidenler de ondan aldıkları talimatı yerine getiriyorlar. Burada Evli ailesine saldırıyorlar. O nedenle devletin, Alevileri ortadan kaldırma politikasına uygun saldırılar meydana geliyor. Birbirini besleyen kavramlar bunlar. Kaynağı, mevcut egemen zihniyettir.”

 

YENİ DAVULCU İŞİ ABARTTI

Hasan Evli de destek ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Yeni davulcunun davul çalma işini abartarak sürdürdüğünü söyledi. Böylece ailesinin rahatsız ve tedirgin olmasına neden olduklarını ifade etti.

 

TARİHİMİZİ İYİ BİLİRİZ

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Malatya Şube Başkanı Songül Canpolat ise: “Sürgü'de yaşananlar her ne kadar bir davulcu ile aile arasındaki basit bir kavganın büyümesi olarak gösterilmeye çalışılsa da bu planlı ve programlı yapılan bir katliam girişimidir. Bizler tarihimizi iyi biliriz. Biz bu senaryoyu tarihimizin her döneminde gördük, her döneminde yaşadık. Son yıllarda AKP iktidarının ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Alevilere yönelik söylemleri, yargının cemevlerimiz ile ilgili almış olduğu karar, Alevilere camilerin işaret edilmesi, bu tür olayların yaşanmasında baş nedendir.

 

ALEVİLER YALNIZ DEĞİLDİR

Siyasi iktidarın tek tip insan yaratma konusundaki gayretleri, gördüğünüz gibi toplumumuzu bir karmaşaya, linç kültürüne doğru sürüklemektedir. Yaşadığımız son bir haftalık süreçte gördük ki artık Aleviler yalnız değildir, Aleviler, bir daha katliam yaşanmasına izin vermeyecektir, Aleviler, mazlum kimse hep onların yanında olacaktır. Bu anlamda Evli ailesinin tüm bireylerini ayrı ayrı kutluyorum. Her zaman onların yanında olacağımızı belirtiyor ve vermiş oldukları onurlu mücadelenin herkese örnek olmasını umuyorum” dedi.

 

Ayrıca Evli ailesini ziyarete gelen Sürgülü komşularından yaşlı Ali Şahin, kendisinin de Alevi olduğunu, olay gecesi Evli ailesine saldıranlara yapmayın, durun dediği için kendisinin de saldırganlarca dövüldüğünü, jandarma komutanının kendisini saldırganların elinden zor kurtardığını söyleyerek korkunç olayı hatırlamanın bile kendisini yaraladığını sözlerine ekledi.