İSTANBUL- Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Çağlayan Adliyesi önünde yaptığı basın açıklamasında, geride bırakılan adli yılı değerlendirdi.

Avukatlar, "Yeni adli yılda adalet için mücadeleye" yazılı pankart açarken, ÇHD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Av. Ali Şafak bir açıklama yaptı.

Şafak, geçtiğimiz yıl adli yıl döneminde olağanüstü yargılama usulleri, Terörle Mücadele kanunu ve Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri eliyle toplumsal, siyasal ve sendikal muhalefetin susturulduğunu söyledi. Şafak, hukuksuz ve delilsiz yapılan yargılamalar sonucu parasız eğitim isteyen üniversite öğrencilerine 8,5 yıl, konser bileti satan üniversite öğrencilerine 13 yıl hapis cezası verildiğini hatırlattı. Şafak, tutuklu gazeteciler ile tutuklu Kürt siyasetçilerin durumuna da dikkat çekti.

Başbakan'ın hedef göstermesiyle 36 avukatın tutuklandığını anımsatan Şafak, "Gözaltılar ve tutuklamalar ile ezilen Kürt halkının, sosyalistlerin, devrimcilerin, aydınların ve diğer siyasal iktidar muhaliflerini savunmanları ve savunma hakları zaptı rapt altına alınmak istenmiştir" dedi.

YARGI GÜÇ DALAŞINA ALET EDİLDİ
Geçtiğimiz adli yılda iktidar odakları arasında erk savaşının da yaşandığını kaydeden Av. Ali Şafak, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadeye çağrılması üzerine MİT Kanunu'nda değişiklik yapıldığını hatırlattı. Şafak, yargı ve yargı organlarının, güç dalaşına alet edildiğini söyledi. 

Şafak, 3. Yargı Paketi'ni de değerlendirdi, bu düzenleme ile "ellerinde devrimci kanı damlayan halk düşmanlarının" aklandığını ifade etti.

Şafak, ayrıca "Siyasal iktidar Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri'nin lağvedilmesi ile doğan boşluğu doldurmayı da unutmamış, aynı yasaya yapılan ekleme ile muhalifler üzerindeki baskıyı eksik etmemek için Bölge Ağır Ceza Mahkemeleri adı altında yeni yargı organları oluşturmuş ve böylelikle olağanüstü yargılama usulü geleneğinden ve zihniyetinden vazgeçmemiştir" diye konuştu.

İŞKENCE TAVAN YAPTI
İşkence olaylarına da değinen Av. Ali Şafak, "Geride bırakılan adli yıl döneminde karakollardaki işkence uygulamaları artık sokağa taşmıştır" dedi, işkence soruşturmalarının ise cezasızlıkla sonuçlandığını söyledi. Şafak, ekledi: "Geçtiğimiz yargı yılı işkencenin tavan yaptığı bir dönem olmuştur." 

Cezaevlerindeki hak ihlalleri, hasta tutuklular ve tecrit politikasına da değinen Şafak, şöyle konuştu: "Geride bıraktığımız adil yılda yaşanan tüm bu gelişmeler, bizlere yeni adli yılda da hukuk eliyle siyasetin şekillendirilmeye devam edileceğini ve sisteme muhalifler üzerindeki baskının sistematik olarak daha da artacağını göstermektedir. Biz ÇHD İstanbul Şubesi olarak dün olduğu gibi bugün de hukuk eliyle yürütülen devlet terörüne karşı mücadele etmek için mahkeme salonlarında, adliye koridorlarında, karakollarda, hapishanelerde ve meydanlarda olmaya devam edeceğiz." (ETHA)