Jan Kalan / Demokrat Haber Yemen

Yemen’de şeriat okuyan, Fethullah Gülen cemaatinin okullarında Türkçe dersi veren 23 yaşındaki bir 2. sınıf öğrencisinin, aynı zamanda TRT Haber’in Yemen temsilcisi yapılarak aylık 7 bin dolar maaş aldığı iddia ediliyor. En iyi haberleri başka isim altında Gülen Cemaati’ne bağlı yayınlara gönderdiği iddia edilen şahsın maaşının, Yemen’den başka haber alma imkanı olmayan TRT tarafından ödendiği iddia ediliyor. Hiçbir basın açıklamasına ve toplantıya katılmadan, sadece Yemen televizyonlarında yayınlanan haberlerin içeriğini ve taslağını değiştirerek haberi kendi yapmış gibi merkeze servis ettiği iddia edilen şahsın, bütün bunlardan haberdar olan TRT’den çok iyi para alması ve bünyesinde barındırılması dikkat çekiyor.


CEMAAT YEMEN’DE NE YAPIYOR?

Yemen’de bulunan Türkiye Büyükelçiliği’nde Arapça bilen tercüman bile bulunmuyor. Büyükelçi tercüman ihtiyacını cemaat okullarında eğitim gören gençlerden karşılıyor. Dolayısıyla bütün yazışma ve gizli bilgilerden haberdar olan cemaatin, bu bilgilerle Yemen’de bazı kişileri fişlediği iddia ediliyor. Cemaat’in Yemen’de ticaret yapan Kürt işadamlarını ve orada yaşayan Kürtleri de fişlediği iddialar arasında.

CEMAATE ELÇİLİK

Türkiye Elçiliği’nin, işlemleri için gelen Türkiye vatandaşlarını Fethullah Gülen okullarına yönlendirdiği de iddia ediliyor. Bu okulda kendilerini karşılayan aslen Alman vatandaşı olan yetkilinin, gelenlere “Yemen’e neden geldiniz, bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz, Kürtleri seviyor musunuz, barış süreci hakkında ne düşünüyorsunuz” gibi sorular sorduğu bildiriliyor. Kişiler verdikleri cevaba göre fişlenip sınır dışı edilebiliyorlar. Yemen büyükelçisinin de neredeyse cemaatin bir çalışanı gibi hareket ettiği iddia ediliyor.


CEMAATE TİKA DESTEĞİ Mİ?

Cemaat okullarına elçiliğin yanı sıra TİKA’nın da destek verdiği, parasal katkı sağladığı iddia ediliyor. Hatta TİKA müdürünün odasında Fethullah Gülen’in fotoğrafının asılı olduğu da iddialar arasında.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ya da kısaca TİKA, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı'na bağlı olan bir kurum ve Türkiye'nin dış yardımlarını organize ediyor. Ayrıca yurt dışında Türkçe öğretimini destekliyor. TİKA Türkoloji Projesi buna örnek verilebilir.

TİKA’nın eski bir cemaat öğretmeni olan müdürünün, cemaate eğitim ve sağlık alanında birçok kapı açtığı biliniyor. Ülkede cemaat ile koordineli hareket eden TİKA’nın, elçiliğin diplomatik plakalı araçlarını da rahatça kullandığı iddia ediliyor.

Ayrıca elçilik desteğiyle Yemen’den Türkiye’ye Fatih Üniversitesi’nde okumak üzere öğrenci gönderildiği de iddialar arasında. Halihazırda kayıt ücreti yatırıp Türkiye’ye gönderilme sözü verilen 340 Arap öğrenci bulunduğu iddia ediliyor.


TİKA VE CEMAATİN YEMEN BİLANÇOSU

TİKA’nın, şu ana kadar Yemen’de 3 milyar doları aşkın para harcadığı, bunun 2 milyar dolarının cemaat adına yapılan 7000 öğrenci kapasiteli lise, ortaokul ve güzel sanatlar lisesi için cemaate aktarıldığı iddia ediliyor.

TİKA Yemen eğitim sistemine ideoloji sokmayı da başarmış. Sana Üniversitesi Tarih Bölümü’nde Fethullah Gülen’in hayatı ders kitabı olarak okutulmakta. Said-i Nursi ve Fethullah Gülen’in hayatının anlatıldığı kitaplardan 90 bin adet basılmış. Bu kitapların finansmanı da yine TİKA tarafından karşılanmış. Bu kitaplarda, zamanında camilerin ahıra dönüştürüldüğü iddiaları, Kürtlerin dininin Zerdüştlük olduğu ve Kürtlerin Yahudi kavminden geldiği gibi tartışmalı ifadeler bulunuyor. Sana Teknoloji Üniversitesi’nde ise Fethullah Gülen’in kitaplarının yanı sıra; ‘Kemalist Ülkeden Kurtuluş’ ve ‘R. Tayyip Erdoğan’ın Hayatı’ adlı kitaplar yine TİKA tarafında basılıp dağıtılmakta.

YEMEN’DE KÜRT KÖYÜ

Yemen’de 1800’lü yıllarda Osmanlı askeri olarak gelen Kürtlerin yaşadığı bir Kürt köyü de bulunmakta. Bu köy, Osmanlı Yemen’den çekildikten sonra burada evlenen Kürt subayların torunlarından oluşmakta. 200 ailenin yaşadığı köyde insanlar Kürt kimliklerinin farkında. Hatta birçok evde Mustafa Barzani’nin posterleri asılı ve NİLSAT üzerinden Kürtçe kanallar izleniyor. Bir kısmı da asimilasyona uğrayıp Yemen kültürü ve yaşam tarzına adapte olmuş.