İstanbul Gaziosmanpaşa’daki ev baskınında dün öldürülen Yeliz Erbay ve Şirin Öter için Gazi Cemevi’nde tören düzenlendi.

Törene HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Milletvekili Garo Paylan, ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan da katıldı.

Törenin ardından yürüyüş düzenlendi. Erbay ve Öter’in cenazeleri kadınların omuzlarında taşınırken, yürüyüşe kısa bir ara verildiğinde Yüksekdağ ve Ulusoy açıklamalarda bulundular.

ULUSOY, İKİ KADINI ANLATTI

ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy, “Şirin’i Gazi’nin kadınları çok iyi tanıyor. Birlikte afiş astınız, eylemlere gittiniz. Dersim’in asi kızını size uzun uzun anlatmayacağım. Ama Yeliz’i anlatacağım. Yeliz, efeler diyarının direnişçi geleneğini, İstanbul’un varoşlarına taşıdı,” diye konuştu.

YÜKSEKDAĞ: İNFAZ EDİLDİLER

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise ‘2 kadının ölümünün özgürlük için direnen bütün kadınların şahadeti olduğunu’ söyledi.

İki genç kadının polis tarafından yargısız bir şekilde infaz edildiğini savunan Yüksekdağ, “Sadece bu iki sosyalist genç kadın değil, son bir ay içinde Batı metropollerinde 5 kadın evinde infaz edildi. Dilek Doğan’ın kısa bir süre önce katledilme görüntüleri basına yansıdı. Dilek Doğan’ın bir çatışma sırasında öldürüldüğü iddia edilmişti. Görüntüler gösterdi ki yargısız infaz var. İnanıyorum ki bu iki genç kadının failleri belirlenir. O tetiği çekenler umarım bir gün açığa çıkartılır,“ şeklinde konuşu.

AK Parti iktidarını eleştiren Yüksekdağ, “İstiyorlar ki milyonlar karşılarında hizaya dizilsin. Kimileri iktidarın karanlık fikrilerinin etkisi altında olabilir ama bu hizayı bozanlar oldu ve olacak. En başta da kadınlar bozacak bu hizayı. Bir yandan ölüm var zulüm var. Ama bir yandan da bu zulme karşı başı dik, alnı ak direnenler var. Nusaybin, Sur, Silopi, Dargeçit, Cizre ve İstanbul’da. Her yerde direnenler oldukça iktidar istediğini elde edemeyecek,” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı, “Şirin ve Yeliz’in şahsında yaşamak direnmektir diyoruz. Kadınlar olarak özgürleşmek direnmektir diyoruz. Şirin Gazi’nin kızıydı,” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Gazi Mezarlığı’na doğru yürüyüşü devam edilirken, cenazeler yürüyüşün ardından mezarlığa getirilerek toprağa verildi.